Dani utisaka 1Foto: Stanislav Milojković

Nisu takva vremena prijatna, naročito ne za plačipičke, ali najavljuju rađanje novog kvaliteta, a da bi nastalo nešto novo, mora pocrkati mnogo toga starog.

To što se u Srbiji (za sada) ne pojavljuje ništa kvalitativno novo, posledica je toga što se tokom vekova nakupilo mnogo mentalnog otpada i furde koja, žilava kakva je, uporno odbija da propadne, skupa sa propalicama kojima je sredstvo za proizvodnju, tj. lopovluk. Propašće, međutim, ko bela lala. I to skorih dana.

Da je tome tako uverile su me histerične reakcije na moje gostovanje u Utisku nedelje u kome nisam rekao ama baš ništa što ovde već mesecima ne pišem.

Šta kažem – reakcije, bio je to tektonski poremećaj u Slavskom Pojasu i Krugovima Dvojke. Glavna ibret-hanuma i uzbunjivačica Euromahale, Vesna Pešić, blagoizvolela je u etar odaslati sledeći tvit – „Dobro je da je bio u Utisku da potvrdi ‘naše’ utiske o njemu“.

„Naše“?. Ma je li, bogati? A tko ste to pa – „vi“. Da li to Pešićeva ima kolektivne utiske ili je udvojena ličnost. Bilo kako bilo, ponovo potvrđujem utisak, ali i ja imam utisak da osoba koja (uspešno) huška na svrgavanje vlasti, nazovimo je A, da bi na vlast dovela stranku B, čiji je bila ogorčeni protivnik, koja se potom do neba ushiti vlašću B, pa se potom – iz razloga nepoznatih redakciji – razočara u vlast B i ponovo se sliže sa strankama A, da bih ih vratila na vlast, imam, rekoh, snažan utisak da takva osoba: 1. ne zna šta hoće 2. ne zna da misli i 3. ne zna kud udara, ali da 1. stalno nešto hoće, 2. stalno pokušava da misli i 3. stalno nekud udara.

Ima i odmerenijih reakcija. Ko biva… dobro govori, ali slabo kritikuje Vučića. To, pre svega, nije tačno, jer se u Srbiji, osim Đinđića, još nije rodio politički majčin sin koga nisam – pliće ili dublje – nabio na figurativni Sebastijan. Osim što nije tačno, nije ni važno jer – kako na sličnu insinuaciju odgovorih Olji u Utisku – moja očekivanja nije izneverio Vučić, nego Demokratska stranka i nije Vučić izneverio program (i praksis) DS-a nego je to učinio JexS Tadić, koji je uz (ne)sebičnu pomoć kradljivih čibukčija, pretvorio DS u softcore SNS.

Ali, jbg, Srblji vole hardcore. Vučić to zna pa se neće popraviti, ali sam mislio da bi se možda – ako posluša dobronamerne kritike i zdravu pamet – mogla popraviti Demokratska stranka. Ne samo da to nije učinila, nego je – zarad jeftinih poena na Tviteru i još jeftinije nade da će je Vesna P. tvitovima vratiti na vlast – umesto da pridobija nove članove i simpatizere počela da rasteruje i stare. U to ime joj želim srećan put u ropotarnicu istorije uz pesmu „Od izvora dva putića“.