Godina raspleta 1Foto: Stanislav Milojković

Treba li reči da sam džaba krečio. Visoki inženjer je u utorak, obraćajući se javnosti sa svih televizora naše zemlje ponosne, najavio ponovno zaključavanje Beograda, a možda i ostatka Srbije.

Izgledalo je to kao još jedno od mnoštva vraćanja istog, ali se vrlo brzo pokazalo da se Visoki Inženjer žestoko zajebao u računu.

I to po drugi put u samo tri dana. Još njegove reči nisu utihnule u eteru – nije eter imao muda da ih utiša – samo što je počeo prehrambeni stampedo po tržnim centrima, na plato ispred Kozačke skupštine počele su pristizati grupice gnevnih građana.

Najpre ih je bilo nekoliko desetina, potom nekoiko stotina i na kraju nekoliko hiljada, and counting…

Neki bi naivčina (i ja sa njim) rekao – još jedno večno vraćanje istog. Ali ništa nije bilo isto. Demonstracije koje su potom usledile nisu bile ni nalik folirantskim seljačko-konceptualnim „protestima“ sa kerebečenjem i selfiranjima.

O, ne. Svi okupljeni pred Kozačkom skupštinom – a bilo ih je svih boja – bili su ljuti ko risovi i ko zapete puške spremni da, ako treba, prime pendrek, ali, bogme, i da policaju razbiju glavu i da – ukoliko se nije radilo o takozvanom „samozapaljivanju“, razumećete na šta mislim – zapali policajna vozila.

Kad smo već kod policije, izgleda da je uljuljkana serijom kilavih i isfoliranih protesta policija bila zdravo zatečena i neprijatno iznenađena silovitošću i autentičnošću protesta. Trebalo joj je debela dva sata da se konsoliduje i krene u rašćerivanje demonstranata.

Koje je na jedvite jade rasterala tek oko 2 h AM.

Mora da je preksinoć u vladajućim krugovima bila žestoka vuna kićo i da su se tresle vladajuće gaće, što se videlo iz – dopola imbecilnih, otpola uspaničenih „saopštenja“ Vučićeve posluge, plus Palma, plus bivši spoljni Dačić – u kojima je odgovornost za „vandalizam“ pripisana usual suspectu, Đilasu, što je čista budalaština.

Em Đilas nema muda za tako nešto, em nije u stanju da okupi ni tridesetinu ljudstva koje se okupilo pred Kozačkom skupštinom i okolnim sokacima.

Da mi je ova egzaktna ka vladičina uverićete se koliko danas, tj. juče. Pogledajte samo koliko će se ljudi okupiti na SZS-ovom protestu. Pod uslovom da SZS stisne muda i protest održi.

Posle burne noći između utorka i srede ing Djatlov – koji zasad mudro ćuti – našao se u poziciji onog Lepinog izvora sa dva putića.

Putić br 1 vodi u izdavanje naređenja potpukovniku Konu da ustanovi rapidno smanjenje broja zaraženih – što je rečeni, kako upravo videh na televizoru N1 spremno i učinio – i odustajanje od policajnog sata, putić br 2 pak vodi u dodatno pojačavanje represije.

Za koji god od ta dva puta se opredeli, Visoki će se nužno zajebati u računu i nastaviće da se zajebava u računu sve dok jednog dana u ne tako dalekoj budućnosti ne dođe Rogonja i papreno naplati zajebanciju.