Pravda za Tijanu Ajfon 1Foto: Stanislav Milojković

Nisam ni sanjao da ću doći u situaciju da smišljam slogan i za novonostalu, etnički čistu srpsku kompaniju, Air Srbiju, da ne kažem baš „čelična krila naše države“.

Ali, eto, dođoh i u tu situaciju.

Evo i slogana: „Kupite kartu za let Air Srbije da ne biste nigde odleteli i da vam nikada ne bi vratili novac za kartu.“ Evo i priče o tome šta me je navelo da „osmislim“ gornji slogan.

Moja supruga, naime, decembra meseca prošle godine kupila povratnu kartu za let Beograd-Pariz, zbog pandemijske situacije u Pariz nije odletala 27. aprila, za kad je bio zakazan let, pa je pre izvesnog vremena presavila laptop i Air Srbiji poslala mail u kome nije tražila povraćaj novca, nego zdravom razumu logičan postupak da joj već kupljena karta bude bukirana za datum koji će odrediti kad Air Srbija ponovo proleti diljem zemnog šara.

Ne lezi vraže. N. N. majka airsrbijanske invencije mojoj je supruzi promptno remailovala da novac koji je uplatila – „nije refundabilan“.

Razlog – „karta je uplaćena u decembru“. Bespredmetno je, naravno, obraćati se menadžmentu Air Srbije – zato što je sada maj, mesec u kome se ne čitaju kolumne – pak ću zato sitno pismo uputiti Airsrbijinom glavnom pilotu, glavnom stjuardu, glavnom putniku, glavnom aviomehaničaru, glavnom svemu, Visokom Vučiću Aleksandru na ruke.

G. predsedniče. Možete li vi meni – a posredno i srbskoj javnosti – objasniti kako je došlo do toga da avio-kompanija koja je pronašla idealan način profitabilnog poslovanja – naplaćuje karte, ali ne leti, ne troši kerozin i ne plaća aerodromske kase – uspela da zapadne u tolike dugove, koje – obrni okreni – iz svojih džepova opet plaćaju isti oni putnici koji su kupili karte, a nigde nisu odleteli.

Na šta vas ovakvo napred opisano AirSrbijino poslovanje podseća. 1. na poslovanje ugledne avio-kompanije, koja je u izvesnom smislu i leteće lice zemlje kojom predsedavate, ili 2. na muljavine sitnih prevaranata, provincijskih iznuđivača i šibicara sa Zelenog venca. Vita jela zelen bor, čekam brzi odgovor.

U čekanju odgovora (koji će pretpostavljam stići 23 lumburga, kad moja gospa odleti u Pariz) hajde mi da vidimo je li bilo ičega vrednog pomena tokom poslednjih nekoliko dana koja sam straćio na filozofiranje i izmišljanje novih naučnih grana.

Nakon letimičnog internet pretraživanja ustanovio sam da je najznačajniji, medijski najpropraćeniji, najkomentarisaniji, itd. događaj bio srmpopizd Tijane Ajfon, koja je u policijskoj akciji epskih razmera, zajedno sa saučesnicima i učesenicima, savatana u nekom bosanskom ćumezu, u kome je – pazite – bilo ića, pića, droge, 9.000 evra, oružja da li je bilo, ne znam.

Šta god, međutim, da je bilo, tražim pravdu za Tijanu Ajfon. Kao i Air Srbija i ona naplaćuje unapred, ali za razliku od Air Srbije, ako uslugu ne pruži, Tijana pare vraća.