Što sam i saopštio učesnicima redovnog pretprotestnog simpozijuma u mojoj kafanici. Nisam, međutim, naišao na jednodušnu „podršku“. Ništa čudno. Postoje u kafanici dve-tri škole mišljenja i mnoštvo srpskih podela. Jedna frakcija zdušno „podržava“ proteste, iako na njih (zbog lenjosti maskirane u giht, išijas, reumu, etc.) ne ide; drugoj je frakciji (kojoj moja malenkst „inklinira“) strepnja veća od nade, treću frakciju za proteste savršeno boli dupe, četvrta pak naginje zajebanciji i smatra da protestima umesto izanđale „podrške“ treba davati – „zapršku“.

Evo argumenta prve frakcije: jeste, kažu, da su protestne šetnje u političkom smislu dibidus konfuzne, ali su itekako korisne zato što „unose nervozu“ u vladajuću garnituru. A evo i mojih kontraargumenata: 1. nemoguće je u vladajuće redove uneti dodatnu nervozu jer su ti redovi već 110% nervozni, jer je nervoza smisao njihove egzistencije i njihov modus operandi i 2. šta misle, šta li to dobro može proizići iz povećanja ionako basnoslovne nervoze.

Ima prva frakcija još jedan kec u rukavu – dugotrajnost protesta, koja jeste činjenična, ali koja mene podseća na dugotrajnost svojevremenih šetnji predvođenih Čedom Jovanovićem – čije je tvrdo jezgro (njih stotinak) na kraju zaboravilo zbog čega uopšte šeta ili (još gore) na onu protestnu grupicu ispred pustoline u Nemanjinoj koja možda još pamti zašto protestuje, ali je srpsko graždanstvo i seljaštvo odavno zaboravilo.

Vispreniji protestanti i protestni menadžment znaju da to nije baš tako, ali više nego ubedljiva većina protestanata se iskreno nada da će dugotrajnost protesta na kraju dovesti do toga da Vučić izgubi živce i preda vlast Trijumviratu Fantastikus, što će se na kraju krajeva i dogoditi, ali ne zahvaljujući dugotrajnosti protesta i promišljenom delovanju menadžmenta, nego spletu vanprotestnih okolnosti kojima najviše doprinosi upravo sam Vučić.

Koga će tek strmopizd sa vlasti iznervirati – šta iznervirati, dovešće ga u stanje amoka – ali koji se neće na podobije JexS-a & Co dekuražirati, demoralisati i prepustiti SNS procesima raspadanja, nego će na čelu esenesovog tvrdog jezgra nastaviti da unosi nervozu u redove nove vladajuće garniture i to mnogo efikasnije nego što je stara opoziciona garnitura činila, što će reći da su nam nervoza i dugotrajnost besmisla zagarantovani.