Agent Sonja 1

Reč je o knjizi „Agent Sonya: Lover, Mother, Soldier, Spy“, čiji je autor Ben Mekintajer.

Izdavač audio knjige je Penguin, a papirnog izdanja Viking.

Odlomke iz knjige je u šest nastavaka pre otprilike mesec dana feljtonizovao londonski Tajms, čiji su kriterijumi i profesionalnost izuzetno visoki.

Reč je o istraživačkom, odlično napisanom štivu koje se čita u jednom dahu i podseća na najbolje trilere kakve ne možete da ispustite iz ruke.

Glavna junakinja knjige je osoba od krvi i mesa čiji život prevazilazi i najuzbudljivije holivudske filmove.

U pitanju je sovjetski agent Ursula Kučinski, čije je kodno ime bilo Agent Sonja.

Poticala je iz bogate berlinske jevrejske porodice, a još kao mlada sedamnaestogodišnja devojka priključuje se Komunističkoj partiji Nemačke (KPD) želeći da stane na put fašizmu i ugnjetavanju potlačenih.

Za javnost ona je bila domaćica i majka troje dece koja peče odlične kolače.

Nemoguće je prepričati život ove izuzetne žene koja je za Sovjete špijunirala verujući da jedino komunizam može da dovede čovečanstvo do lepšeg i pravednijeg sveta.

Zanesena idealima počinje da radi za Sovjete u Šangaju, gde je otišla s mužem koji je bio uspešni arhitekta, potom će je život voditi na razne strane širom Evrope, dugo će u Švajcarskoj špijunirati, noću iz podruma gde je preko radio stanice koju je sama napravila u Moskvu slala ključne informacije, koje su možda i odredile tok Drugog svetskog rata.

Razvila je svoju mrežu doušnika. Iz Engleske nekoliko špijuna koje je ona regrutovala na terenu u Trećem rajhu je dostavljalo Sovjetima informacije.

Sonja je bila jedna od ključnih osoba koja je Sovjetima omogućila da dođu do ključnih informacija koje će im pomoći da počnu da prave nuklearno oružje i atomsku bombu.

Mreža njenih doušnika je uspela da te informacije izvuče od Engleza i Amerikanaca.

Mekintajer ne opisuje samo život ove izuzetne žene, već i društvene okolnosti i procese.

Zanimljiv je deo knjige u kome Sonja odlazi u Moskvu na obuku u vreme Gulaga i nezapamćenih Staljinovih čistki, njeno ignorisanje surove stvarnosti u kojoj stradaju njeni partijski drugovi.

Informacije od svojih doušnika je prikupljala dok je odlazila u prodavnicu ili na pijacu.

Ben Mekintajer se ozbiljno posvetio istraživačkom radu.

On je autor još dvadesetak knjiga o špijunima, Hladnom ratu, vojnoj strategiji, a na slavnoj globalnoj mreži za ljubitelje čitanja Goodreads gde se pisci ocenjuju od jedan do pet, prosečna ocena njegovih knjiga prelazi četiri.