Predsednik je suvišan 1Foto: Luca Marziale / Danas

Dva-tri dana nakon pobede nad Portugalijom kojom je obezbeđen plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru u pojedinim medijima osvanula je vest da je Nenad Bjeković (jedini) kandidat za predsednika Fudbalskog saveza Srbije. Tu informaciju nisu demantovali (ni potvrdili) u FSS.

Opšte ćutanje prekinule su (logično) „Delije“ – na Kup utakmici Inđija – Crvena zvezda izrazili su, blago rečeno, svoje neslaganje da Bjeković sedne u „predsedničku fotelju“. Ne sumnjam da bi istu reakciju kod „Grobara“ izazvala i vest da „neko“ kandiduje dr Zvezdana Terzića za „prvog čoveka“ Saveza. Netrpeljivost između naša dva najpopularnija i najtrofejnija kluba koja se decenijama „negovala“, dostigla je (nadam se) svoj vrhunac. Ona „bara puna krokodila“ (eks Jugoslavija) postala je mala (Srbija), ostala su dva „krokodila“ a samo jedan može biti pobednik.

Slaviša Kokeza, poslednji predsednik Fudbalskog saveza Srbije, podneo je ostavku 22. marta ove godine (seća li se još ko bivšeg predsednika FK Brodarac). Od tada pa do 24. maja „interese Saveza“ zastupao je njegov zamenik Marko Pantelić. Tog 24. maja desilo se nešto do sada nezabeleženo u istoriji ne samo srpskog fudbala – „dvostruki puč“. Prvo je Pantelić smenio Bjekovića, Tončeva, Mrakića… a samo dva – tri sata kasnije „smenjeni“ su, uz pomoć generalnog sekretara FSS Jovana Šurbatovića, „oterali“ Pantelića. Za v.d. predsednika postavljen je Bjeković, počela je procedura na izmeni Statuta FSS (naravno po nalogu UEFA).

Od procedure se nije mnogo napredovalo. Zapravo, zna se da za predsednika FSS ne može da bude biran (izabran) „politički“ kadar i – ništa više. Kako je više nego očigledno i da kandidati Zvezde i Partizana neće imati podršku (najmanje) polovine ljubitelja fudbala ostaju dve opcije. Prva je da budući predsednik Fudbalskog saveza Srbije bude „nestranačka ličnost“, tj. da ne bude kandidat ni Zvezde ni Partizana. Možda bi (zapravo vrlo verovatno) FSS uspešno mogao da vodi i neko iz Čukaričkog, TSC, Radničkog, …Druga, meni prihvatljivija varijanta, je da se izbor za predsednika FSS odloži na „neodređeno vreme“. Recimo dok se ne usvoji Zakon o privatizaciji fudbalskih klubova.

– Nama je potrebna privatizacija u sportu. To je veliki problem našeg društva, a ja ne vidim rešenje… – pričao je 10. avgusta 2016. godine, u to vreme mandatar za sastav Vlade, Aleksandar Vučić. I njega (rešenja) još uvek nema ni na vidiku.

Ustvari, kad malo bolje razmislim – nama predsednik FSS i ne treba. Bez njegove pomoći smo i izborili vizu za Katar. On, uostalom kao i predsednik Srbije, ima ovlašćenja da dočekuje goste njegovog ranga, kod istih ide u goste, da potpisuje Zakone koje je usvojila Skuština, dodeljuje je priznanja i odlikovanja i – skoro ništa više. Ili, možda grešim.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.