N. N. Nameštanje 1Foto: Luca Marziale / Danas

I velika spremanja, uostalom, započinju malim koracima, kao što je bacanje najnebitnijih stvari.

U srpskoj košarci, prvi put u istoriji (valjda u skladu sa trendom), podnete su krivične prijave zbog sumnjibih rezultata u poslednjim kolima Košarkaške lige Srbije, koji su direktno iskreirali ko će iz lige ispasti.

Ali su valjda verujući u ažunost pravosuđa ipak brže bolje verifikovali „sumnjivi“ poredak kao krajnji.

U oba slučaja vinovnici nameštanja su N. N. lica.

Fudbalski savez je kaznio Borac 1926 i GFK Jagodinu, koji su valjda pravni subjekti, a ni najmanje ih nije zanimalo kako to samo „klub“ može da bude kriv, odnosno, da li se „klub“ sklanja na terenu, pravi penale, dobija crvene kartone, ili ih- dosuđuje.

Po sistemu, UEFA traži, mi ćemo se vas po džepu i po bodovima, a vi tamo vidite ko je kod vas nameštao.

Mali je ovo prostor za objašnjavanje tehnologija nameštanja, ali je jasno da sve i da se dogovoraju ta lica iza kulisa, na terenu taj dogovor moraju sprovesti neposredni izvršioci.

Dakle, igrači, treneri koji ih u igru ubacuju, ili sudije.Toga u presudi FSS nema, neće ga ni biti.

Tužilaštvo kome bi sve to trebalo da bude „interesantno“ neće reagovati, i ono, kao i FSS, čeka da mu neko odozgo javi da radi svoj posao.

Nad sudbinom novog Borca i nove Jagodine malo će se ko rasklapati, cinici bi rekli kako su nastali tako će i nestati. Protivpravno i protivprirodno.

U košarci je stvar još tragikomičnija.

Komesar Lige podnosi krivične prijave protiv N.N. lica zbog osnovane sumnje u regularnost nekih utakmica koje su direktno odlučivale o ispadanju, ali Liga s njim na čelu odmah potom registruje postignute rezultate i zatvara fasciklu.

U ovom slučaju čak se javno ne pominju ni imena klubova koji treba da budu procesuirani, niti eventualno njihovih čelnika, iako je to javna tajna a još je tragičnije što se ponoviola situacija iz prošle sezone koja je kao ni mnogo toga u Srbiji zatrpana i adaktirana zbog pandemije.

Ovde ni klubovi očigledno neće biti kažnjeni, N. N. lica transformisaće se u nekoj fijoci u zaborav, a FIBA nije tako revnosna da KSS-u otvori oči, jer ko se još na svetu kladi na utakmice Novog Pazara, Dunava, Metalca ili Napretka u KLS i koga to uopšte „zanima“.

Tako se Neko Namešta lica, transformišu u Niko Nije Nevin stvarnost, u kojoj je najlakše prećutno proglasiti aboliciju. Uz tu i tamo zanemarljivu kolateralnu štetu.