Plus minus pet 1Foto: Luca Marziale / Danas

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde odigrali su nedavno međusobni meč, prvi od tri sigurna u sezoni Superlige Srbije, uzeli po bod, kvalitet fudbala je po većinskom mišljenju bio bolji nego u poslednje vreme na „večitim derbijima“.

I to bi tad bila vest i ništa više. Ali ovo je Srbija, ovo je fudbal u istoj, pa su i predjelo i desert tom nekada zaista fudbalskom prazniku, suštinski zanimljiviji od glavnog jela.

Posle mnogo godina Partizan je u „derbi“ ušao sa bodovnom prednošću na tabeli, ta dva boda viška su suštinski bila mnogo više tema, nego sastavi timova i slične „100 odsto“ fudbalske stvari. Pobedom bi crno-beli otišli na „plus pet“, i po većinskoj proceni fudbalskog plebsa, to bi već bila „teško dostižna“ razlika za najvećeg rivala.

Podsetimo, utakmica je bila u okviru devetog kola takmičenja koje ima ukupno 37 rundi, za „večite“ tada osma jer su po jedan meč odložili zbog evropskih „obaveza“. Dakle, u trenutku kad predstoji još po 29 utakmica za obe ekipe, biva uključen „kalkulator“ za osvajanje titule prvaka, koji kalkuliše samo koliko bodova ekipa „sme da izgubi“ do kraja prvenstva. Pojavile su se po društvenim mrežama i interne kladionice, i ne računajući „derbije“, najčešća prognoza je za Zvezdu 0 ili 2, i kad je Partizan u pitanju ima mnogo nula, ali su dvoje i trojke ipak brojnije.

Pojašnjeno to znači da će Zvezda do kraja dobiti sve utakmice ili jednu odigrati nerešeno, a Partizan „možda“ i jednu izgubiti. Neko će možda zaključiti da na ovako nešto utiče navijačka zaslepljenost, i ovde uvrežena vera u „teorija zavere“, ali je ipak presudno „iskustvo“ svih koji ovu domaću Ligu prate, bilo profesionalno, bilo „na svoju odgovornost“.

Godinama je Zvezda dominirala, vrlo brzo sticala veliku prednost nad jedinim rivalom, i „derbiji“ ništa nisu presuđivali. Partizan je rasipao bodove na „malim“ utakmicama, i prvenstva su bivala odlučena mnogo pre kraja, crveno-beli su eventualno pred sam kraj revijalno prosipali po neki bod, ili pak rušili rekorde. Ove sezone sve makar naoko izgleda neizvesnije, Zvezda je prosula dva boda već u prvom kolu, i od tad na obe strane gori crvena lampica. Čuje se to i oseća u svakoj izjavi, vaga se svaki korak na suprotnoj strani, reaguje se žestoko, osam meseci pre kraja sezone vrši se pritisak na sve, od sudija, preko takmičarskih i disciplinskih komisija, do onih „bezimenih“ za koje se ovde s pravom misli da o svemu odlučuju.

I o kojoj fudbalskoj ligi Srbije pričamo kad od početka za dva kluba počinje brojanje, ne koliko će bodova osvojiti, već da li će i koliko izgubiti. Jasno je da postoji provalija razlike među budžetima, uticajima, broju navijača, ali je ovakvo takmičenje eto već na početku izgubilo svaki smisao za 14 od 16 klubova.
Iako će neki ispasti, a neki se na kratko promoliti u Evropu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Plus minus pet”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.