serijaFoto: Lionsgate/LMK / Landmark / Profimedia

Svedoci smo toga da postoji sve veći i veći broj novih serija u poslednje vreme, što je dovelo do brojnih serija koje nikako da stignemo da pogledamo.

U prošloj deceniji naročito se osećaju promene, jer su striming platforme poremetile tradicionalnu televiziju, piše Index.hr.

To je primoralo tradicionalne televizijske kanale da daju kreativcima veću slobodu, što je dovelo do nastanka nekih od najboljih televizijskih serija svih vremena.

Portal World of Reel nedavno je sproveo anketu o najboljoj seriji 2010-ih među kritičarima iz vodećih portala, kao što su IndieWire, Variety i The Hollywood Reporter.

Kritičari su birali pet najboljih serija koje su se prikazivale između 2010. i 2019, a prva mesta liste zauzele su serije koje su se najčešće spominjale.

Na listi su se našle i serije Breaking Bad i Mad Men, koje su počele da prikazivanjem pri 2010. godine, jer se najveći broj njihovih epizoda prikazivao u 2010-im.

Isto tako, neki kritičari su naveli serije kao što je Succesion, koje su počele sa prikazivanjem tek krajem 2010-ih.

U nastavku otkrijte koje su serije zauzele prvih deset mesta na listi.

1. Breaking Bad

Kriminalistička serija koju je Vins Giligan kreirao za kanal AMC zauzela je prvo mesto na listi.

Breaking Bad prati Voltera Vajta, srednjoškolskog profesora hemije, koji se, nakon dijagnoze terminalnog raka, okreće proizvodnji i prodaji metamfetamina kako bi se pobrinuo za finansijsku sigurnost svoje porodice.

Serija je osvojila čak 16 nagrada Emi i dva Zlatna globusa.

2. Mad Men

Smeštena u Njujork 1960-ih, serija Mad Men fokusira se na živote zaposlenih u fiktivnoj marketinškoj agenciji.

Glavni lik Don Drejper harizmatični je direktor kreativnog marketinškog sektora, čiji privatni i profesionalni život pružaju uvid u društvene promene i kompleksnosti tog doba.

3. The Leftovers

Serija The Leftovers istražuje misteriozni događaj u kojem je 2% svetske populacije iznenada nestalo bez ikakvog objašnjenja.

Prikazuje likove koji pokušavaju da se nose s posledicama ovog događaja i pronađu smisao u svetu koji je izgubio ravnotežu.

4. Fleabag

Britanska komično-dramska serija, koju je stvorila i napisala Fibe Voler-Bridž, vrti se oko protagonistkinje Flibeg, slobodoumne, ali zbunjene mlade žene iz Londona, i njenih privatnih i emotivnih problema.

Serija je poznata po svom duhovitom i iskrenom pripovedanju, kao i po jedinstvenom načinu razbijanja četvrtog zida.

5. Game of Thrones

Peto mesto zauzela je epska fantastična serija bazirana na književnom serijalu A Song of Ice and Fire Džordža R.R. Martina.

Prati borbu za vlast među plemićkim porodicama u izmišljenom svetu Vesterosa.

Poznata je po svojim složenim likovima, neočekivanim obrtima i epskim bitkama.

6. Twin Peaks: The Return

Ovaj nastavak kultne serije iz 90-ih, koju su kreirali Dejvid Linč i Mark Frost, nakon 25 godina vraća se u misteriozni grad Tvin Piks.

Serija istražuje više isprepletenih priča, koje su vezane uz FBI agenta Dejla Kupera i njegovo istraživanje ubistva Lore Palmer.

Brojni kritičari pohvalili su Linčov karakterističan stil koji meša nadrealizam, mračni humor i neočekivane preokrete.

7. The Americans

Smeštena u vreme hladnog rata, serija The Americans prati Elizabet i Filipa Dženingsa, dvoje sovjetskih špijuna koji pod lažnim identitetima žive u predgrađu Vašingtona.

Ova kritički hvaljena špijunska serija prikazuje složenosti i moralne dileme špijunske igre između Sovjeta i Amerikanaca između 1981. i 1987. godine.

8. Atlanta

Komično-dramska serija, iza koje stoji talentovani Donald Glover, takođe poznat kao Childish Gambino, prati muzičkog menadžera Ernesta Erna Marksa i njegovog rođaka, repera Pejper Boja, dok se snalaze na muzičkoj sceni i u svakodnevnom životu u Atlanti.

Serija je poznata po jedinstvenom pristupu pripovedanju, u kojem meša komediju s ozbiljnim društvenim komentarima.

9. Bojack Horseman

Među top 10 najboljih serija našla se i Netfliksova hvaljena animirana serija za odrasle, Bojack Horseman, koja prati Bodžeka, bivšu zvezdu popularne televizijske serije iz 90-ih, dok pokušava da obnovi svoju karijeru i život u Holivudu.

Serija je mračna komedija koja istražuje teme poput depresije, zavisnosti i traženja identiteta, često kroz satirični prikaz šoubiznisa.

10. Veep

HBO-ova politička satira prati Selinu Mejer, ambicioznu potpredsednicu Sjedinjenih Američkih Država, i njen tim.

Serija, poznata po oštrom humoru i brzim dijalozima, prikazuje haotični i često apsurdni svet američke politike kroz Selinine pokušaje da ostane relevantna i moćna u složenom političkom pejzažu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari