Petnaest godina međunarodne edicije “100 slovenskih romana” 1Foto promo 

Prestižna međunarodna edicija “100 slovenskih romana” obeležava ovih dana novim knjigama i razgovorima o objavljenim knjigama 15 godina postojanja. 

Pokrenuta u jesen 2006. godine od strane Foruma slovenskih kultura iz Ljubljane, edicija “100 slovenskih romana” okupila je preko 100 pisaca, preko 30 prevodilaca i preko 50 književnih kritičara, kao i renomirane izdavače i privatne i javne institucije kulture iz devet slovenskih zemalja.

Tokom 15 godina postojanja edicije njeni nacionalni izdavači su u okviru ovog projekta objavili više od 100 knjiga i organizovali desetine književnih i kulturnih događaja s piscima čije su knjige zastupljene u ovoj ediciji.

Petnaest godina edicije “100 slovenskih” romana biće obeleženo nizom događaja u različitim zemljama. Posle razgovora u Centru slovenskih kultura Narodne biblioteke.

Srbije, u kome su učestvovali Tamara Krstić, Mihajlo Pantić i Gojko Božović, razgovori o ediciji “100 slovenskih romana” biće održani 7. i 8. decembra u gradskim bibliotekama u Čačku („Vladislav Petković Dis“, a govoriće Tamara Krstić, Mladen Vesković i Gojko Božović), i u Novom Sadu (Vladislava Gordić Petković, Zdenka Valent Belić, Mladen Vesković i Gojko Božović).

Ruska državna biblioteka, druga po veličini u svetu, biće domaćin izložbe “100 slovenskih romana” koja će se održati 16. decembra, a u Sloveniji su upravo objavljene dve nove knjige u ovoj kolekciji, među kojima je i roman Svetlane Velmar Janković “Lagum”.

Edicija “100 slovenskih romana” je antologijska i reprezentativna biblioteka najboljih romana napisanih na nekom slovenskom jeziku posle pada Berlinskog zida. 

Takva antologija retka je u ukupnom evropskom izdavaštvu, i ova edicija je najveći međunarodni kulturni, književni i

promotivni projekat slovenske literature, pa tako i najveći projekat u koji je trenutno uključena srpska književnost. Suočavajući se sa različitim kulturnim i društvenim izazovima, edicija je od svog osnivanja oblikovala dragocen model književne i kulturne saradnje, kao i prepoznatljivu platformu za međunarodnu promociju slovenskih književnosti.

Ključni cilj edicije “100 slovenskih romana” jeste podsticanje međusobnog prevođenja slovenskih književnosti i kultura, kao i osmišljeno predstavljanje najboljih primera modernog slovenskog romana na velikim svetskim jezicima. 

Pored produbljivanja postojećih ili uspostavljanja pokidanih kulturnih i književnih veza među slovenskim zemljama i kulturama, posle decenija obeleženih promenama državnog poretka, društvenog sistema, državnim dezintegracijama, kao i tranzicijom, ova edicija zamišljena je i kao podsticaj stvaranju nove generacije prevodilaca sa slovenskih jezika, i izazvala je dosta pažnje kulturne javnosti i izvan slovenskih zemalja.

Izdavačka kuća Arhipelag je najaktivniji nacionalni izdavač edicije “100 slovenskih romana”, a knjige u srpskom izdanju ove edicije izazvale su veliku pažnju čitalaca. 

Među knjigama objavljenim u ediciji na srpskom jeziku nalaze se romani ruskih pisaca Ljudmile Ulicke “Slučaj Kukocki”, Alekseja Slapovskog “Prvi drugi dolazak”, Dmitrija Bikova “Evakuator”, Romana Senčina “Područje za potapanje”, Olge Slavnikove “2017”, Ilje Stogofa “mASIAfucker”.

Tu su i romani slovenačkih pisaca Draga Jančara “Podsmešljiva požuda”, Janija Virka “Poslednje Sergijevo iskušenje”, Suzane Tratnik “Ime mi je Damjan”, Ferija Lainščeka “Koju je magla donela”, Aleša Čara “Igra anđela i šišmiša”, Vlada Žabota “Vučje noći”.

Među romanima su i dela makedonskih autora Goceta Smilevskog “Razgovor sa Spinozom”, Dimitra Baševskog “Bunar”, Venka Andonovskog “Azbuka za neposlušne”, Petreta

Andreevskog “Poslednji seljaci”, Olivere Nikolove “Vežbe za Ibn Pajka”, Dragog Mihajlovskog “Dijakova smrt”, Slobodana Mickovića “Aleksandar i smrt”.

U ovoj ediciji objavljeni su i romani slovačkih pisaca Pavela Vilikovskog “Poslednji konj Pompeje”, Dušana Mitane “Kraj igre”, Dušana Kužela “Lampa”, Vincenta Šikule “Ornament”, Stanislava Rakusa “Nenapisani”, Antona Balaža “Logor posrnulih žena”, kao i romani bugarskih pisaca Stanislava Nahuma “Raptus” i Zdravke Evtimove “Četvrtak”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari