Gde se gura kultura: 13 pitanja o kulturnoj politici upućenih kreatorima političkog života 1Foto: Shutterstock / OtmarW

Srpsko književno društvo, u jeku predizborne kampanje, uputilo je javni poziv učesnicima političke scene da se izjasne o svom „planu i programu“ kada su u pitanju kultura i umetnost, uz konstataciju da se akteri te scene ovim pitanjima gotovo uopšte ne bave u svojoj političkoj agendi.

Paradoksalno, neretko su upravo ljudi od imena iz kulture i umetnosti viđeni kao oni koji mogu da daju „težinu“ određenoj političkoj struji, kao i oni čije lice i glas skreću pažnju na važna društveno-politička zbivanja u zemlji i koji upravo iz razloga svoje prepoznatljivosti i popularnosti mogu da potaknu građane da se priključe nekoj političkoj opciji, pokretu ili da ih naprosto zainteresuju i motivišu da se i sami, makar tako što će uopšte izaći na izbore, uključe u oblikovanje ovdašnje politike i društva.

Konstatujući nezavidan položaj kulture u našem društvu, SKD poziva učesnike u politici, ali i celokupnu javnost, da uzmu učešća u debatama na ovu temu a da ih mediji organizuju i isprate.

„Kultura je državno pastorče. Osiromašena je, gurnuta u zapećak.

Kultura nije čak ni predizborna tema, ni delić obećanja.

S namerom da podstakne razmišljanja o kulturnoj politici Srpsko književno društvo, reprezentativno udruženje u kulturi (www.skd.rs), postavlja samo neka od bezbrojnih – pitanja strankama – učesnicima na izborima 2022. kao i svim akterima kulturnog života i celokupnoj javnosti.

Srpsko književno društvo takođe poziva sve medije da se ozbiljno pozabave kulturnom politikom i organizuju niz debata na ovu temu.

1. Smatrate li da je umetnički rad i, uopšte, rad u kulturi odgovarajuće plaćen? Šta biste preduzeli u smislu poboljšanja materijalnog statusa umetnika?

2. Smatrate li da treba nastaviti s politikom štednje u kulturi i njenog siromašenja i marginalizovanja?

3. Za koliki budžet za kulturu se zalažete, izraženo u dinarima, u procentima budžeta, postotku BDP-a?

4. Smatrate li da je u redu da budžet za kulturu bude manji od budžeta za zatvore?

5. Kako biste organizovali konkurse za projekte u kulturi:
– Kako biste obezbedili da se o projektima odlučuje na osnovu kvaliteta programa, a ne drugih uticaja?
– Hoćete li otvoriti mogućnost finansiranja višegodišnjih projekata?
– Hoćete li se starati da novac namenjen programima u kulturi bude na raspolaganju pravovremeno, već početkom godine, ne sa višemesečnim kašnjenjem?

6. Kako biste organizovali i kojim iznosom finansirali predstavljanje srpske kulture u inostranstvu?

7. Podržavate li osnivanje Centra za knjigu?

8. Da li biste, i kako, uticali na mogućnost da kultura bude prisutnija u medijima, posebno u elektronskim, onim s nacionalnom frekvencijom?

9. Kako biste ostvarili ravnomerni regionalni razvoj u oblasti kulturne politike?

10. Kako biste rešavali status samostalnih umetnika, kako u pogledu mogućnosti zarade, tako i dostojanstvene penzije i prava na lečenje?

11. Kultura je zagušena administrativnim procedurama koje postaju same sebi svrha. Šta ćete učiniti kako bi se kultura debirokratizovala?

12. Sprovođenje kulturne politike preliva se na sve segmente društva, odakle biste počeli?

13. Da li poznajete i da li pratite neki model koji bi bio uzoran kao kulturna politika Republike Srbije?“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari