Dragan Bjelogrlić dobitnik nagrade festivala SEE – Europa Prima 2022 Award 1Foto promo Nebojša Babić Southeast European Film Festival)

U obimnom obrazloženju za nagradu objavljenom na sajtu 12. festvala SEE, navode se više od 90 filmskih i TV uloga koje je Bjelogrlić odigrao, karijera u pozorištu, i posebno, njegova rediteljska, scenaristička i producentska ostvarenja. Nagrada za životno delo Frederic Rossif Award pripala je velikom crnogorskom dokumentaristi Vladimiru Peroviću

Ovogodišnji, 12. Filmski festival SEE (Southeast European Film Festival), koji prati ostvarenja kinematografija Jugoistočne Evrope i Amerike, odvijaće se od 1. i 6. juna u Parizu, Berlinu i Vašingtonu, u onlajn izdanju.

Kako je najavljeno na sajtu ovog festivala, ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade Europa Prima 2022 Award je srpski glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić.

U obimnoj biografiji o Bjelogrliću navodi se da je tokom gotovo četrdesetogodišnje karijere odigrao više od 90 filmskih i TV uloga, uz podsećanje na njegove likove u serijama „Bolji život“, „Zaboravljeni“.., u filmovima „Crni bombarder“, „Pun mesec na Beogradom“, „Lepa sela lepo gore“…, kao i na njegovu pozorišnu karijeru.

Poseban segment u obrazloženju festivala SEE za nagradu koju dobija Bjelogrlić posvećen je njegovim rediteljskim, scenarističkim i producentskim filmskim i TV ostvarenjima, među kojima se navode „Senke nad Balkanom“, na portalu IMDb ocenjene kao najbolja srpska serija svih vremena, „Vratiće se rode“, „Žigosani u reketu“, „Rode u magli“, „Rat uživo“, „Rane“, „Mali svet“, „Montevideo, „Bog te video“, „Montevideo, vidimo se“, „Toma“.., uz isticanje da su mnoga od njih zabeležila rekordnu gledanost u bioskopima.

Nagrada međunarodnog žirija Frederic Rossif Award za životno delo ove godine pripala je velikom crnogorskom dokumentaristi, reditelju Vladimiru Peroviću, objavio je festival SEE.

Našu kinematografiju na 12. festivalu SEE, kako je objavio Filmski centar Srbije, predstaviće filmovi „Južni vetar 2 – Ubrzanje“ Miloša Avramovića, „Pucnji u Marseju“ Gordana Matića.

Bjelogrlićev „Toma“ u ko-režiji Zorana Lisinca imaće specijalnu projekciju, a u ovom festivalskom izboru našli su se i kratki dokumentarni film „Prokop“ Danila Stanimirovića.

Na programu su i dve manjinske srpske koprodukcije sa Crnom Gorom, igrani filmovi „Poslije zime“ Ivana Bakrača i „Elegija lovora“ Dušana Kasalice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari