Potpuno očekivano, film o prevarantima ‘70-ih godina „Američka prevara“ Dejvida O’Rasela i svemirska drama „Gravitacija“ Alfonsa Kuarona vode sa najviše nominacija, čak 10, u trci za Oskara, dok je odmah iza njih, sa jednom nominacijom manje, i beskrupulozni film o ropstvu „12 godina rob“ Stiva Mekvina.

 Američka filmska akademija juče je saopštila imena nominovanih, a ova tri ostvarenja našla su se, između ostalih, među nominovanima i u kategoriji za najbolji film. Pored njih su među nominovanima i „Vuk sa Volstrita“ Martina Skorsezea, tročasovna priča o ekstravaganciji finansijske industrije, „Kapetan Filips“ Pola Gringrasa, istinita priča o somalijskim piratima, kao i „Nebraska“ Aleksandra Pejna, „Dallas Buyers Club“ Žana Marka Valea, „Filomena“ Stivena Frirsa i „Ona“ Spajka Džonza.

Kuaron, O. Rasel, Mekvin, Skorseze i Pejn se nalaze i u trci za najboljeg reditelja. U kategoriji za najbolju glavnu mušku ulogu očekivano su se našli: Metju Mekonahi („Dallas Buyers Club“) i Leonardo Dikaprio („Vuk sa Volstrita“), koji su prošle nedelje osvojili Zlatne globuse za svoja ostvarenja, a u konkurenciji su i: Brus Dern („Nebraska“), Čivetel Edžiofor („12 godina rob“) i Kristijan Bejl („Američka prevara“).

Slična je situacija i kad je u pitanju glavna ženska uloga. Nominovane su: Ejmi Adams („Američka prevara“) i Kejt Blančet („Tužna Jasmin“), takođe dobitnice Zlatnog globusa, kao i Sandra Bulok („Gravitacija“), Džudi Denč („Filomena“) i Meril Strip („August: Osage County“), kojoj je ovo rekordna 18. nominacija u karijeri.

Za najbolju sporednu mušku ulogu nominovani su: Barkhad Abdi („Kapetan Filips“), Majkl Fasbender („12 godina rob“), Bredli Kuper („Američka prevara“), Džona Hil („Vuk sa Volstrita“) i Džared Leto („Dallas Buyers Club“). U ženskoj kategoriji našle su se glumice: Džulija Roberts („August: Osage County“), Lupita Njongo („12 godina rob“), Dženifer Lorens („Američka prevara“), Džun Skvib („Nebraska“) i Seli Hokins („Tužna Jasmin“).

„Američka prevara“, „Ona“, „Nebraska“ i „Dallas Buyers Club“, zajedno sa „Tužnom Jasmin“ Vudija Alena, nominovani su i za najbolji originalni scenario, dok su se u kategoriji za najbolji adaptirani scenario našli: „Vuk sa Volstrita“, „Kapetan Filips“, „Filomena“, „12 godina rob“ i „Pre ponoći“ Ričarda Linklejtera.

Za najbolji strani film nominovani su: italijanski „Velika lepota“ Paola Sorentina, danski „Lov“ Tomasa Vinterberga, belgijski „Raspad slomljenog kruga“ Feliksa van Groningena, kambodžanski „The Missing Picture“ i palestinski „Omar“. „Kruds“, „Zaleđeno kraljevstvo“, „Grozni ja 2“, „Ernest and Celestine“, kao i poslednji film japanskog majstora Hajaoa Mijazakija „The Wind Rises“ nominovani su za najbolji dugometražni animirani film. U kategoriji najboljih dugometražnih dokumentarnih filmova našli su se: „Čin ubistva“ Džošue Openhajmera, koji je gostovao na Beldocs festivalu u Beogradu, zatim, „Cutie and the Boxer“, „Dirty Wars“, „The Square“ i „20 Feet from Stardom“.

Zanimljivo je da su se u trci za najbolju pesmu našli grupa U2 i reper Farel Vilijams. Pored njihovih pesama za filmove „Mandela: Long Walk to Freedom“ (Ordinery Love) i „Grozni ja 2“ (Happy), nominovane su i: „Alone Yet Not Alone“ iz istoimenog filma, „Let it Go“ iz „Zaleđenog kraljevstva“ i „The Moon Song“ iz filma „Ona“.

Ceremonija dodele Oskara, 86. po redu, biće održana 2. marta u Dolbi tetaru u Los Anđelesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari