Aplauzi i ovacije za predstavu „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ 1Foto: Pozorište Zaječar

Publika u zaječarskom teatru sinoć je zajedno sa glumcima Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu pevala i igrala dok se na pozorišnoj sceni odvijala predstava „Кo je ubio Dženis Džoplin?“ po tekstu Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović. Muzikom, kostimima, igrom i nadasve glumom, mlada ekipa predstave „preselila je“ publiku u 1970. godinu, u sobu 105 holivudskog hotela „Lendmark“, gde je sa samo 27 godina umrla Dženis Džoplin, a publika se ovacijama i aplauzima zahvalila za nesvakidašnji pozorišni doživljaj.

Pitanje: Кo je ubio Dženis Džoplin?  bilo je u osnovi ove predstave, ali na jedan dublji način objašnjava rediteljka Sonja Petrović. Kaže i da ova predstava predstavlja čitav sklop potencijalnih stvari koje su se nizale jedna za drugom i dovele do tragičnog ishoda gde je Dženis Džoplin, na kraju, umrla od predoziranja heroinom.

-Ne u smislu ko je osoba, nego koje su to situacije koje su dovele do toga da njen život skonča na način koji smo videli u predstavi, pa tako možemo polemisati o tome da li je ubilo društvo u kome je živela, grad u kome je odrasla, roditelji sa svojim pristupom, razred u koji je išla, ljubavnici, partneri, muzika, strast ili droga ili bilo šta drugo što je okruživalo u to vreme? Neko heroin smatra uzrokom njene smrti, ali to je ustvari posledica. I to je ono o čemu mi želimo da pričamo, jer nam je veoma žao i krivo jer se o takvim ljudima, ne samo Dženis Džoplin, nego i ljudima koje imamo i u našoj zemlji, i u okruženju, i u istoriji i celom svetu, zna samo ono štoje posledica, a ne i način na koji je do toga došlo. Dženis Džoplin sigurno nije birala da bude narkomanka, nego je to posledica određenih okolnosti u životu i određenih izbora koji su bili pogrešni u određenom trenutku – smatra rediteljka Sonja Petrović.

Pretposlednje festivalske večeri „Zoranov brk“ je po odluci stručnog žirija pripao Bojani Milanović  za ulogu Dženis Džoplin. Ona je na okruglom stolu nakon predstave pričala i o procesu stvaranja predstave koji u početku, kako kaže, nije bio lak.

-Bilo je u početku jako naporno, ali kada smo počeli da je osvajamo i da joj ulazimo u dušu i kada nam je ona otkrila put do njene duše, onda smo i mi nekako uspeli da uživamo u toj njenoj teskobi – zaključila je Bojana Milanović.

Sonja Isailović, koja je takođe glumila Dženis Džoplin, napravila je paralelu fizičkog napora u ovoj predstavi na pozorišnoj sceni, sa naporom Dženis Džoplin na njenim nastupima.

-Кroz te večeri igrane do sada, mi smo bukvalno imali jednu pravu turneju i baš sam danas razmišljala o tome koliko se mi iznurimo tokom igranja, nema tu šta da se razmišlja kako je  njoj bilo. Njoj je bilo isto ovako, samo sa mnogo usamljenijih momenata koji su je pratili – kazala je Sonja Isailović.

Milan Caci Mihailović, jedan od članova stručnog žirija je glumice pohvalio na specifičan način, pričajući jednu od anegdota vezanih za Zorana Radmilovića.

-Bio sam mlad glumac pre 50 godina i radili smo mnogo u Ateljeu predstava i na sceni smo, ne vidimo u publici nikoga, ne vidimo na galeriji nikoga. Zoran Radmilović je znao da se uvuče na galeriju i da onda, kada oseti potrebu, vikne sa te galerije jednu jedinu reč, kasnije smo shvatili kolika je to indikacija. Zoran je znao da vikne: „Cepaj!“. E, ove dame su cepale večeras onako kao bi se Zoran radovao – ispričao je Milan Caci Mihailović.

Predstavom „Ko je ubio Dženis Džoplin ?“ završen je takmičarski deo 30. jubilarnih „Dana Zorana Radmilovića“. Zaječarski pozorišni festival završava se večeras svečanim uručenjem festivalskih nagrada, u čast nagrađenih premijerno će biti izvedena predstava zaječarskog teatra „Pokondirena tikva“ po tekstu Jovana Sterije Popovića, u adaptaciji i režiji Olivere Viktorović Đurašković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari