Asocijacija NKSS najoštrije osudila privođenje umetnika 1

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije najoštrije osuđuje privođenje umetnika Vladana Jeremića i Uroša Jovanovića, kao i sprečavanje izvođenja umetničkih performansa tokom večeri zvaničnog otvaranja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

U saopštenju koje je Asocijacija NKSS poslala danas na redakciju lista Danas se podseća da su umetnici najavili svoje umetničke akcije, koje nisu bile nasilne, niti su bilo koga mogle ugroziti.

 „Očigledno je da je reč o klasičnoj cenzuri i to ispred institucije koja bi trebalo da bude stožer slobode izražavanja i poštovanja savremene umetnosti koja podrazumeva kritički stav prema različitim društvenim pojavama i fenomenima“, navodi se u saopštenju.

Asocijacija NKSS smatra da je nedopustivo da pripadnici privatnog obezbeđenja i policije sprečavaju izvođenje najavljenog performansa i privode umetnike. „Ukoliko privatno obezbeđenje i policija žele da izraze svoj kritički sud ili preuzmu ulogu kustosa, to treba da najave i da budu spremni da obrazlože kako u kustosku praksu uključuju privođenje umetnika. Izostanak javne reakcije organizatora programa sedmodnevnog otvaranja MSUB-a ukazuje na to da je takvo delovanje obezbeđenja i policije prihvatljivo i poželjno“, piše, između ostalog, u saopštenju gde je Asocijacija NKSS takođe pozvala. Pozivamo stručnu i najširu javnost da najoštrije osude gušenje slobode izražavanja i pruže podršku umetnicima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari