Autor prvonagrađenog projekta akademik Branislav Mitrović 1Foto: Una Miletić

Teško je reći prave reči u ovom hramu knjige. Privilegija je raditi na ovom mestu i pokušati integrisati se u jedan već kulturni objekat izuzetnog arhitekte profesora Kurtovića.

Ideja našeg matoro-mladog tima, konekcija, atmosfera i sinergija generisala je pravac u kome smo se kretali, radeći na ovom objektu. Trudili smo se da napravimo funkcionalni sklop, kao i sve one zahtevane sadržaje koji treba da imaju svoj život. Nadam se da smo u određenoj meri uspeli – to je kazao akademik Branislav Mitrović, autor prvonagrađenog projekta novog depoa Narodne biblioteke Srbije, danas na otvaranju izložbe u NBS.

Izložba je, u sklopu obeležavanja Dana sećanja, sačinjena od postavki tri nagrađena, ali i svih ostalih projekata pristiglih na osnovu konkursa koji je raspisan za izgradnju novog depoa, ukupno njih 26.

– Bili smo zadovoljni rezultatom i veliko je zadovoljstvo što je neko to prepoznao. Privilegija je biti i među ovakvim radovima. Žiri je imao veliku obavezu da među jednakima odabere jedan – rekao je Mitrović i dodao da će se njegov tim i on truditi da opravdaju poverenje koje im je ukazano.

V. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo kazao je da sve ovo ne bi uspeli da urade bez pomoći Ministarstva.

– Juče smo položili cveće i knjige na Kosančićevom vencu i ta priča je, hteli – ne hteli, bila priča o destrukciji, ovo je priča o gradnji i o budućnosti Biblioteke – primetio je on i dodao da mu se prvonagrađeni projekat veoma dopao i pre nego što je znao ko ga je uradio i da će biti nagrađen.

Autor prvonagrađenog projekta akademik Branislav Mitrović 2
Foto: Una Miletić

Predsednica konkursnog žirija Nađa Kurtović Folić istakla je da je žiri bio izuzetno zadovoljan pristiglim radovima, jer je broj radova prevazilazio njihova iščekivanja.

– Naš zadatak nije lak jer pored uobičajenih kriterijuma mora se postaviti i neki specifičan. Proširenje depoa je bilo primarno i trebalo ga je smestiti pod zemlju kako se kvalitet i vrednost zgrade Narodne biblioteke ne bi ugrozila – objasnila je Kurtović Folić.

Kako kaže, pregledajući radove odbacivali su one koji su imali propuste, najčešće u funkcionalnom delu. Postepeno eliminišući, žiri je izdvojio tri rešenja i potom jednoglasno se odlučio da prvu nagradu dobije baš rešenje akademika Mitrovića.

– Tek kada smo otvorili koverte videli smo da su to naše vrlo poznate arhitekte, sa velikim iskustvom snalaženja u specifičnim situacijama, kao što je ova. Njihovo iskustvo i senzibilitet je bio odlučujući – pojasnila je ona i povodom prvonagrađenog rada dodala da je primarna funkcija koju su posmatrali rešena na najbolji način.

Prema njenim rečima, uspostavljena je kvalitetna i logična veza sa postojećim depoima i napravljen je, konstruktivno, sistem koji je kompatibilan.

– Dodatni zahtev koji se odnosio na multifunkcionalni prostor je bio jako dobro rešen što je omogućavalo i dve do tri namene u isto vreme. Spoljašnji omotač rešen je isto vrlo kvalitetno. Napravljen je plato sa staklenim ulazom, i zato je ovo rešenje zaslužilo prvu nagradu – pojasnila je Kurtović Folić.

Povodom drugonagrađenog projekta kazala je da je sličan prvom, a da je treći poremetio očekivanje i bio vrlo radikalan, pa, kao veoma originalan, došao u obzir kao primer toga kako se jedan tako složeni zadatak može rešiti na kreativan i drastičan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari