"Beskrajna priča" u Malom pozorištu "Duško Radović" 1foto Belkisa Abdulović

Premijera predstave za decu „Beskrajna priča“ po romanu Mihaela Endea u režiji Ane Tomović zakazana je za petak u 20 sati u Malom Pozorištu „Duško Radović“.

Bastijan Baltazar Buks je desetogodišnji dečak koji živi sam sa ocem, jer mu je majka nedavno umrla.

Njegov otac nema skoro nikakav kontakt sa njim jer se i sam bori sa tugom.

Bastijan je usamljen i prepušten sam sebi.

U školi nailazi samo na maltretiranje zbog svog izgleda i svog interesovanja za knjige.

Jednoga dana, bežeći od školskih drugova koji su se okomili na njega, on se skriva u lokalnoj knjižari, gde ga neodoljivo privuče jedna neobična stara knjiga čiji naslov glasi „Beskrajna priča“.

Dok je džangrizavi vlasnik knjižare telefonirao, Bastijan krade zabranjenu knjigu i beži iz knjižare.

Ne sme da ode kući i zato odlučuje da se sakrije na školski tavan.

Na stranicama knjige on otkriva tajanstveni svet zemlje Fantazije koja lagano propada.

Detinja Carica umire od nepoznate bolesti dok njena zemlja Fantazija nestaje – Veliko Ništavilo je sve više nagriza i delovi nje svakog dana nestaju.

Niko ne zna šta je lek za njenu neobičnu bolest.

To mora da otkrije junak Atrej, dečak kome je poveren Aurin – medaljon Detinje Carice koji će ga štititi na njegovom putovanju u potrazi za izlečenjem.

Prolazeći kroz mnoga teška iskušenja dok Ništavilo sve više napreduje, Atrej ne uspeva da donese lek za Caricu jer je lek za njenu bolest – novo ime, koje samo LJudsko dete van granica Fantazije može da joj da.

Bastijan ne može da veruje da se pozivi sa stranica knjige odnose na njega – on se oseća tako mali, slab i nedostojan da bilo kome pomogne.

Što Bastijan više okleva, to je Detinja Carica ugroženija.

Kada konačno skupi hrabrost i izgovori njeno novo ime, Bastijan ulazi u svet Fantazije koja se zahvaljujući njemu iznova rađa iz jednog zrna peska.

Kada se Bastijan nakon nestanka od jednog dana konačno vrati kući – za njega i njegovog oca počinje novo poglavlje u životu – više nikada neće dozvoliti da izgube jedan drugog.

Igraju: Relja Janković, Mladen Lero, Damjan Kecojević, Miloš Anđelković, Nikola Kerkez, Mladen Vuković, Jelena Ćuruvija Đurica, Dubravka Kovjanić…

Dramaturg je Đorđe Kosić, prevodilac Marija Stojanović, za kostim i maske bila je zadužena Momirka Bailović, za scenografiju Teodora Knežević i Marta Dogan, za muziku i dizajn zvuka Aca Pejčić.

Prve reprize zakazane su za subotu, 25. novembra, u 17 i nedelju, 26. novembra, u 12 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari