Bez pevanja i igranja, s fokusom na film 1

Jubilarni 25. Evropski film festival Palić održaće se od 14. do 20. jula s više od 100 filmova u 12 selekcija i s najraskošnijom infrastrukturom dosad – s dve otvorene pozornice i renoviranim bioskopom.

Ovogodišnji program biće krajnje reprezentativan kada je reč o evropskoj kinematografiji, a karakterišu ga raznovrsnost i angažman, istakao je Nenad Dukić, selektor Glavnog programa, na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Raznovrsnost programa potkrepljuju ne samo različiti rediteljski postupci i odabir tema, nego i prisutnost različitih kinematografija, dok angažman proističe iz samih filmova koji su angažovani na veoma ozbiljan način i zato što evropski autori očito osećaju odgovornost da govore o određenim temama – od migracione krize, preko socijalne krize, čak i u evropskim razvijenim zemljama, do filmova koji govore o krizi vrednosti u liberalnom kapitalizmu, pojasnio je Dukić. Festival će otvoriti i zatvoriti dva filma van konkurencije – „Lazzaro Felice“ (Srećan kao Lazaro) rediteljke Alice Rorhwasher koji je u Kanu osvojio nagradu za najbolji scenario, a zatvoriće ga kontroverzni, provokativni rumunski film „Touch Me Not“ (Ne dodiruj me), Adine Pintile, ovenčan Zlatnim medvedom za najbolji film na ovogodišnjem Berlinaru. Između ova dva filma biće prikazano njih 12 u konkurenciji za nagradu. Prve festivalske večeri biće to nemački film „Stix“ Volfganga Fišera, a potom belgijski „Devojka“, „Kristalni labud“ iz Belorusije, nagrađen na upravo završenom filmskom festivalu u Karlovim Varima. Nenad Dukić je podsetio na Lux Prize, nagradu koju je pre nekoliko godina ustanovio Evropski parlament i posebna komisija za kulturu i umetnost. „Mi ćemo na programu imati pet od 10 filmova s oznakom Lux Prize. Jedan od filmova s liste 10 i jedini dokumentarac je ‘S druge strane'“, skrenuo je pažnju Dukić.

Radoslav Zelenović, direktor Festivala, rekao je da je pred nama njegovo jubilarno 25. izdanje ali da se ne sme zaboraviti da je to 15. po redu izdanje evropskog filma. Prema njegovim rečima, to je važno, budući da se od časa kada je formulisan konačni koncept festivala za kojim se dugo tragalo mnogo toga promenilo, čak i u tom delu programa koji se zove festival evropskog filma. Odluka da se prikazuju evropski filmovi je bila veliki rizik ali se on „isplatio“, istakao je Zelenović, dodajući da su na strani ovakvog koncepta publika, gosti, stručna javnost i mediji. Svi oni hvale filmove koje gledaju na Paliću, a to nije ostalo nezabeleženo ne samo u našim razmerama, nego i šire, o čemu govori i Nagrada za najbolji evropski filmski festival koju je festival dobio prošle godine, podsetio je Zelenović.

Na prećutnu novinarsku znatiželju u vezi sa eventualnim svečanijim izdanjem festivala zbog jubileja Zelenović je rekao: „Nećemo ništa posebno obeležavati 25. festival, zato što mislim da je mnogo prirodnije da kada on prođe krenemo da pravimo monografije o svemu onome što se dešavalo svih ovih godina. Obično kad napravite monografiju za jubilej – tu su sva izdanja festivala, osim jubilarnog“, pojasnio je. Zelenović je skrenuo pažnju da će festival ovo rešiti multidisciplinarnim pristupom budući da ima izvanredne goste dobitnike nagrade „Aleksandar Lifka“ – Radeta Šerbedžiju, koji će održati koncert 15. jula u Subotici, i glumca Brajana Koksa, koji će istog datuma razgovarati sa publikom, a za 17. jul predviđeno je otvaranje izložbe posvećene Mileni Dravić.

– Naravno, biće ceremonija otvaranja, kojoj će prisustvovati predsednik Saveta Festivala Dušan Kovačević, ali i bivši predsednici ovog tela – Mira Banjac i drugi. Ceremonija će biti svedena, upravo zato što festival pokušavamo da zadržimo u onim okvirima u kojima je on godinama bio – da ostane susretište autora filmova, publike, gde je film u prvom planu… To – pevanje i igranje – toga nema – zaključio je Radoslav Zelenović.

Selektor pratećih programa festivala Paralele i sudari i Mladi duh Evrope je Nil Jang, rekao je Miroslav Mogorović, programski direktor festivala, dodajući da su sada prilikom odabira filmova poželeli da se više okrenu ka mlađim autorima, ne samo duhom, nego i po godinama.

– Išli smo na to da pokažemo nešto što je novo, vibrantno u evropskom filmu i ovaj put svaki film iz selekcije Paralele i sudari će pre svog prikazivanja imati i odabrani kratki film. Novitet je i da ćemo uvesti još jedan dokumentarni program šireg opredeljenja, dakle, ne samo sa ekološkim temama, koji daje uvid u jedan od najživljih segmenata evropske kinematografije, a to je dokumentarni film. Kinematografija u fokusu su ovog puta zemlje crnomorskog sliva a u novitete Festivala spada i uvođenje posebne nagrade koju dodeljuje Fricpesci žiri – zaključio je Miroslav Mogorović

Lepa vest je i da se 25. jubilarni evropski film festival Palić održava u znatno lagodnijoj finansijskoj situaciji nego lane.

Palićki žiriji

/Žiri takmičarskog programa čine: mnogostruko nagrađivana mađarska rediteljka Ildiko Enyedi, francuski glumac Ibrahim Koma, filmska producentkinja iz Litvanije Leva Norvilene, holandski reditelj Marinus Groothof i glumica Nataša Ninković. U FIPRESCI žiriju su: Nina Sputnistskaya (Rusija), Massimo Lechi (Italija) i Tonči Valentić (Hrvatska).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari