Biti ili ne biti/Should I stay or should I go 1Foto: Radmila Duda Ludošan

Beogradska umetnička radionica BURA organizovaće tribinu pod nazivom Biti ili ne biti/Should I stay or should I go u Biblioteci „Milutin Bojić“ (Ilije Garašanina 5) u petak 6. decembra sa početkom u 19 časova.

Diskusija je uvodni deo istoimenog projekta čija je okosnica multimedijalna izložba koja će biti održana krajem januara 2020. godine u Galeriji O3on, kada će 15 –ak autora istu temu promišljati u umetničkom formatu.

Na tribini u Biblioteci „Milutin Bojić“ govoriće Zdravko Joksimović, vajar i profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Goran Gocić, književnik, Ognjen Lopušina, vizuelni umetnik i dizajner, Maša Nešković, rediteljka i Isidora Todorović, studentkinja istorije umetnosti, svako iz svog iskustvenog ugla posmatranja. Moderatorka razgovora biće Vesna Vujić, novinarka.

„Iako je ideja za projekat začeta na osnovu podataka OECD-a, prema kojima je pola miliona ljudi emigriralo iz Srbije u periodu 2000-2016, i ticala se isključivo migratornih i pitanja standarda, sigurnosti i stabilnosti sistema, proširili smo je na sve savremene nedoumice, smatrajući ih značajnim za bolje razumevanje problematike“, kaže Jelica Stojančić, direktorka BURE u saopštenju.

Ovakav način sagledavanja konteksta, otvorilo je prostor za razmatranje unutrašnjeg dijaloga vezanog i za porodične, ljubavne, filozofske, egzistencijalne i druge dileme, sa osvrtom na okolnosti koje otežavaju njihovo razrešavanje.

„Posebno nas zanima populacija mladih umetnika koja govori univerzalnim jezikom, a veoma je senzibilisana za razne šumove, emotivne, ali i racionalne, pa i političke prirode“, dodaje Dragana Nikoletić, umetnička direktorka BURE.

Biti ili ne biti/Should I stay or should I go 2
Foto: Dušan Đorđević

„Želimo da otvorimo raspravu na ovu temu, bez predrasuda da je sramota biti neodlučan. U umetničkom smislu, nastojimo da iskoristimo upravo potencijal kolebanja, zavisan od mnogih faktora“, objašnjava Stojančić najavljujući januarsku postavku u O3onu.

Tom prilikom će izlagati 15-ak autora raznih generacija stvarajući ambijent lavirinta, kao metaforu unutrašnjeg prostora u okolnostima između dve i više mogućnosti izlaza.

Beogradska umetnička radionica BURA od 2000. godine aktivno se bavi produkcijom, prezentacijom i promocijom savremene umetnosti. Izdvajamo projekte „Anfas, profil, teme“ (2001) u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, „Na kraj sveta… kuća mala“ (2004), u okviru međunarodne izložbe „Erasing“ u Muzeju istorije Jugoslavije, kao i rezidenciju „Pronađeni u prevodu“, sprovedenu Bujačiću kod Valjeva (2015-16).

Sve ove projekte podržalo je Ministarstvo za kulturu i informisanje RS. Akciju „LA MUR“ izvedenu u Zemunu (2006) podržao je Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, a segmet izložbe preseljen je u Novi Sad u Art kliniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari