Boje i život Fride Kalo 1

„Počela sam da slikam ne pridajući tome poseban značaj. Za mene je bila najprirodnija stvar da počnem da slikam ono što ne mogu da imam“, reči su pripisane meksičkoj umetnici Fridi Kalo, a mogu se pročitati u knjizi „Frida Kalo – jedna biografija“, čija je autorka španska ilustratorka Marija Hese.

Knjigu je prevela Aneta Trivić, a objavila izdavačka kuća Dibidus books and films.

U beogradskom Institutu Servantes otvorena je izložba originalnih ilustracija španske umetnice Marije Hese koja svojim delima na jedinstven način dočarava život i stvaralaštvo čuvene meksičke umetnice, za mnoge prve asocijacije kada se pomene Meksiko i bogatstvo brojnih kultura koje prožimaju ovu zemlju. Na izložbi se, kako navode njeni priređivači, može videti trideset Marijinih ilustracija koje su rađene u tehnikama kao što su gvaš, tuš i akvarel, na grafičkom papiru. Ovi radovi predstavljaju kultne, ali i manje poznate i ništa manje zanimljive slike Fride Kalo, kao i neke od najznačajnijih trenutaka iz njenog života koji danas važi za umetničko delo za sebe. Izložba se može pogledati do 8. aprila.

Biografija Fride Kalo dobro je poznata. Širom sveta objavljuju se monografije, kod nas je nedavno objavljena knjiga „Fridine fijeste“ (Službeni glasnik), a svojevremeno je i hrvatska književnica Slavenka Drakulić objavila odličan roman „Frida ili o boli“ (Profil).

Pitali smo Mariju Hese, pred otvaranje beogradske izložbe, da nam kaže kako se izborila sa izazovom da ilustruje Fridin život budući da se mnogo autora time već bavilo.

– Tačno je da je Frida veoma popularna i meni se ona veoma dopadala, ali nikad nisam pomislila da ću praviti knjigu o njoj. To se desilo maltene sasvim slučajno. Meni se Frida ne dopada samo kao umetnica već kao ličnost, jer je veoma zanimljiva. Bila je izuzetno jaka osoba s obzirom na okolnosti u kojima je živela. Išla je ispred svog vremena.

Ilustracije u knjizi su lepe, tople, intrigantne, ali pomalo ironične…

– Kada slikam, ne mislim već se tome potpuno prepustim. Mislim da se u slikanju vidi kakve smo ličnosti. S jedne strane, veoma sam zrela osoba, a s druge ima u meni nečeg detinjeg što se na mojim crtežima i vidi – rekla nam je Marija Hese (1982), koja je ilustratorka i autorka ilustrovanih knjiga kao što su „Gordost i predrasude“ i „Frida Kalo. Jedna biografija“. NJeni radovi objavljeni su u prestižnim španskim časopisima kao što su „Jot Down“ i „Maasai Magazine“, a svoje ilustracije redovno objavljuje i na Instagramu. NJen profil na ovoj društvenoj mreži prati više od 56.000 ljudi.

Smatra se da je u izdavačkoj industriji u Evropi, prema mišljenju poznavalaca, ilustracija potcenjena. Naša sagovornica kaže da to jeste slučaj i dodaje:

– U izdavaštvu je sve veoma komplikovano. Trenutno nama ilustratorima u Španiji ide naruku to što je ilustracija u modi. Ali bez obzira na to i dalje moramo da se borimo da se naš rad plati onoliko koliko zaista vredi. Recimo, ako imate knjigu u kojoj je odnos ilustracija i teksta ravnomeran, obično bolje biva plaćen autor teksta od ilustratora, iako su oba podjednako radili. Izdavači često kažu da bez teksta nema knjige, ali nema je ni bez ilustracija. Izdavačima stalno objašnjavamo činjenicu da je ilustrovanje knjiga ozbiljan profesionalni posao a ne hobi – kaže nam Marija Hese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari