"Book Talk" konferencija 29. i 30. septembra u Novom Sadu: Građanima vredne knjige na poklon i sutra 1BookTalk podela knjiga Foto: Arhiva CPG

Akcijom “Nedelja knjige” u Novom Sadu počela je javna promocija osme po redu Book Talk konferencije, koja će po osmi put okupiti najpoznatije pisce, izdavače i književne kritičare u regionu, a biće održana 29. i 30. septembra u Galeriji Matice srpske, Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i Poklon zbirci Rajka Mamuzića.

Kompanija Color Media Communications, uoči osme regionalne književne konferencije “Book Talk” organizuje od juče “Nedelju knjige” u Novom Sadu, u okviru koje sprovodi akciju deljenja knjiga u gradskom prevozu.

Akciju kojom se promoviše kultura čitanja podržalo je, kao i svake godine, Javno gradsko saobraćajno preduzeće “Novi Sad”.

Putnike, koje su volonteri i juče i danas, zatekli na stajalištu ili u gradskom prevozu kako čitaju, veoma je obradovao poklon. Ove godine su organizatori akcije poklanjali vredna izdanja, između ostalih i Kafkina “Pisma Mileni”, romane Alesandra Barika, “Pismo o toleranciji” Džona Loka, “Tajanstveni gost” i druge priče Marsela Prusta, “Muzika smisao i besmisao” Alfreda Brendela i brojna druga izdanja, između ostalih, izdavačke kuće “Službeni glasnik”, “Paidea” i dr.

Akcija traje i sutra, u sredu, između 12 i 15 časova. Ukoliko se putnici zateknu sa knjigom na nekom od stajališta u Novom Sadu gde se ukrštaju mnogobrojne gradske i prigradske linije (ispred Bazara, kod Železničke stanice i okretnice dvojke) ili u autobusima na linijama 8, 7 i 2 na poklon će dobiti novu knjigu.

Uvodni program Regionalne konferencije Book Talk je u četvrtak, 29. septembra u 19 časova: “Priča o jednoj slici” u kojem će biti predstavljena slika “Mrtva priroda s portretom Marklena Mosijenka” Majde Kurnik iz 1956. godine. O slici će govoriti viša kustoskinja Ana Rakić.

Program u Galeriji Matice srpske
Svečano otvaranje konferencije zakazano je za petak, 30. septembra u Galeriji matice srpske u 9.30 časova, a nakon toga će tradicionalno prvi Panel biti sa izdavačima koji će razgovarati na temu “Bookmark između pandemije i rata”. Učestvuju Relja Dražić, Gojko Božović, Zoran Hamović, Nenad Šaponja, Vera Kopicl i Zoran Kolundžija.

O generaciji rođenoj 1892 (Tito, Andrić, Anica Savić Rebac, Pavle Beljanski…) i šta bi nam oni rekli na svoj 130 rođendan, govoriće: Sava Damjanov, Vladimir Gvozden, Nenad Novak Stefanović, Aleksandar Jerkov, Srđan Tešin i Svetlana Slapšak. Panel počinje u 11.30.

Godišnjica – 80 godina od Racije: Šindleri i krvnici iz našeg sokaka i zašto o njima malo pišemo, snimamo i znamo, govoriće: Lazar Džamić, Ivan Ivanji, Tibor Varadi, Aleksej Kišjuhas, Zvonko Maković, Duško Ljuština i Relja Dražić.

Panel posvećen stogodišnjici rođenja Borislava Mihajlovića Mihiza “Kako nismo polomili to drvo neslobode”, a učestvovaće Vladislava Gordić Petković, Svetislav Jovanov, Vladan Bajčeta, Miodrag Dinulović i Nebojša Bradić.

Na Panelu posvećenom 50-godišnjici terorističkog napada na Olimpijadi u Minhenu – svetska književnost o pola veka straha, osvete i nade razgovaraće Biljana Srbljanović i Robert Čoban.

Trideset godina od početka opsade Sarajeva i rata u BiH – odgovor bosanske, srpske i hrvatske književne scene “Il se mome srcu učinilo” tema je Panela od 16.30 na kojem učestvuju: Abdulah Sidran, Dževad Karahasan, Goran Samardžić i Vule Žurić.

Premijerna promocija knjige Marije Vrebalov Đorđević “Svetlost tame” zakazana je u okviru programa “Jedan na jedan” u 17.30.

Poslednji Panel na ovogodišnjem Book Talk-u vodi Olja Bećković a posvećen je stogodišnjici rođenja Duška Radovića. Na pitanje “Gde je i ko danas “Duškov Beograd” govoriće: Ante Tomić, Vule Žurić, Đuro Radosavović i Miodrag Dinulović.

Program u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

U petak, 30. septembra će paneli biti održani i u Spomen zbirci Pavla Beljanskog od 14.30h:

Na panelu “Ima li koga danas da “sluša vamo” biće obeleženo 30 godina od osnivanja benda “Rimtutituki” a učesnici su spisateljica Mirjana Đurđević, bubnjar Ivan Fece Firči i rok kritičar Petar Janjatović.

Zvonko Maković će govoriti o slici “Nedelja” Ignjata Joba (15.30); a u 16 časova u program “Jedan na jedan gostuje Ante Tomić.

Program “Strana sa severa: elementi fantastike u stvaralaštvu Milete Jakšića” počeće u 16.45, a sat vremena kasnije počinje Panel “Književno i strašno: memorate i demonološka predanja u delima srpskih književnika”.

Walk & Talk
Do petka, 30. septembra, čitaoci mogu da se prijave za program “Walk & Talk” i izaberu s kim bi od književnika/ca želeli da prošetaju novosadskim ulicama i za kraj druženja razgovaraju u poznatoj novosadskoj poslastičarnici “Carigrad”.
Prijave za ovaj program: [email protected]

Više informacije iz ovog grada na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari