Četvorogodišnji pakao u sedam knjiga 1

Godinu dana kasnije, nakon 5. i 6. toma “Linija fronta”, koji su se imali svoju sajamsku premijeru, i novi, 7. album je svetlost dana i ruke čitalaca osetio u sred 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

“Most” Dušana Stefana Alića (po sopstvenom scenariju), “Karta” Milana Jovanovića (scenario Filip Zitka), “Proboj” Vujadina Radovanovića (Milenko Mišić), “Kada je stvorenje pernato” Darka Bogdanova (Aleksandar Stevanov), “Ruski poslanik” Saše Ćatića (Milenko Mišić), “Vojnici iz bajke” Milosava Ostojića (scenario M. Ostojić, kolor Saša Arsenić), “Nisam mali” Nenada Cvitičanina (Pavle Zelić), “Tu gde počinje let” Ivice Stevanovića (Zoran Penevski) i, maestralna minijatura “Ćutite” Željka Paheka (Antoine Ozanam), sadržaj su ove knjige koja povremeno pršti od kolora, pa se smiruje u “crno-belom” svetu, da bi se “razlivala” u potpuno slobodnoj formi bez kvadrata… Naslovnu stranu uradio je Dragan Paunović, dok su ostale, prateće ilustracije potpisali Milan Jovanović, Aleksa Gajić i Ivan Stojković. Sve ukupno, ako je ovo “tačka” na projekat (potpuni naslov je “Linije fronta – Prvi svetski rat 1914-1918”), ocena je vrlo, vrlo dobar.

Tokom obeležavanja stotinu godina od početka “Velikog rata”, koga civilizacija beleži kao “Prvi svetski rat”, te 2014, u Evropi, svetu i Srbiji, osim mnoštva rasprava i “novih naučnih otkrića”, realizovan je niz knjiga, filmova i drugih umetničkih proizvoda koji su inspiraciju tražili u ovom tragičnom događaju. Izdavačka kuća “System Comics” iz Beograda i “Francuski institut” u Srbiji, tada su zajedničkim snagama, započeli serijal strip-albuma “Linije fronta (Prvi svetski rat 1914-1918)”, čiji se prvenac pojavio oktobra 2014. Ovo izdanje, realizovano je u okviru “Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata” (Srbija) i “Misije za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata” (Francuska), a svoje autorske radove potpisali su strip-autori iz Francuske i Srbije. Taj omnibus tematski je išao od faktografskih činjenica do mitskih predstava i legendi, što je autorima omogućilo da se precizno postave u odnosu na zadatu temu. Kvalitet radova varirao je od odličnih do vrlo dobrih i dobrih, najavljujući vrlo zanimljiv ulazak “devete umetnosti” na klizavo tle “Velikog rata”. Četiri godine kasnije stigli smo do kraja, ili možda ne – pitanje je za izdavača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari