"Crvenokosa boginja" u Narodnom muzeju u Beogradu 1Foto: Narodni muzej

Uz bljesak bliceva i snimanje kamera čuvena „Crvenokosa boginja“ stara više od 7.500 godina prošlog petka započela je svoj zvanični izložbeni život u Narodnom muzeju u Beogradu.

 Njeno prvo javno pokazivanje tri decenije nakon što je pronađena na arheološkom lokalitetu Donja Branjevina, koji je slučajno otkriven tokom poplave 1965, ozvaničeno je potpisivanjem sporazuma o dugoročnoj pozajmici, koja je za početak oročena na pet godina, između Narodnog muzeja i Biblioteke „Branko Radičević“ u Odžacima.

U ovoj biblioteci nalazi se muzejska zbirka Donje Branjevine u kojoj je originalna „Crvenokosa boginja“ do sada čuvana, ali ne i izlagana. Do 6. decembra biće na počasnom mestu u centralnom delu Atrijuma Narodnog muzeja, a potom se „seli“ nekoliko metara dalje u zbirku za rani neolit u stalnoj postavci.

Ova figurina potiče iz vremena prvih zemljoradnika i stočara u Evropi. Otkrivena je 1989. u Donjoj Branjevini kod Odžaka, na lokalitetu između Deronja i Dunava. Visoka je 38 centimetara, predstavlja nagu ženu ili boginju prirode bujnih oblina i crvene, duge kose, što je izdvaja od sličnih figura iz ranog neolita Balkana. Iako original nije izlagan, boginja kojoj su se prvi ratari molili za plodnost i opšte dobro, svetski je poznata u stručnoj literaturi i monografijama, a u Odžacima ima status zaštitnog znaka ove bačke opštine.

– Od trenutka kad je ponovo otvorena stalna postavka Narodnog muzeja, a zgrada adekvatno rekonstruisana, ovo je najmuzejskiji trenutak i po mnogo čemu poseban. Narodni muzej ovde vrši svoju osnovnu dužnost – čuvanje, zaštitu i upoznavanje domaće i strane javnosti sa riznicom naše kulturne baštine. Značaj „Boginje sa crvenom kosom“ još bolje objašnjava našu nominaciju Bača za upis na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Ova monumentalna skulptura pokazuje i da se monumentalnost ne meri veličinom. Mi se dičimo time što se na dvorovima Nemanjića jelo zlatnim kašikama, ali važnije je to što je na prostoru Srbije pronađena najstarija evropska kašika stara više od osam hiljada godina – rekao je ambasador Darko Tanasković, predsednik Upravnog odbora Narodnog muzeja u Beogradu na predstavljanju „Crvenokose boginje“.

Dolazak čuvene figurine u Narodni muzej, upravnik ove kuće Bojana Borić Brešković nazvala je „praznikom kulture i međumuzejske saradnje“. Arheolog Nenad Jović zadužen za Muzejsku zbirku u biblioteci iz Odžaka ukazao je lokalitet Donja Branjevina nije samo ova boginja, već je doneo i puno podataka o životu prvih evropskih ratara. Za početak 2020. u Narodnom muzeju najavljena je izložbu povodom 55. godišnjice istraživanja na ovom lokalitetu.

Kandidat za Uneskovu listu

Najstarija evropska kašika, koju je pomenuo profesor Tanasković, kako je objašnjeno Danasu, pronađena je u Donjoj Branjevini. Ovaj lokalitet deo je nominacije Bača za upis na Uneskovu listu svetske kulturne baštine, kojom je obuhvaćeno kulturno i prirodno nasleđe tri opštine Bačkog Podunavlja – Bača, Bačke Palanke i Odžaka. Bač sa okolinom od 1. februara 2019. nalazi na Tentativnoj listi Uneska. Vojvođanski mediji najavljuju da se krajem januara 2020. očekuje kompletna nominacija o kojoj će Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu odlučivati 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari