Čuvari formuleFoto: ipa-agency.net / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

Zadivljujuća drama, vrhunski izgrađena priča, piše Varajati u tekstu posvećenom filmu „Čuvari formule“ Dragana Bejlogrlića, koji je sinoć imao regionalnu premijeru na Sarajevo film festivalu.

„Čuvari formule“ istinita su priča o prvoj transplantaciji ljudske koštane srži ubedljivo ocrtana u vrhunski izgrađenom istorijskom trileru Dragana Bjelogrlića, piše Varajati i dodaje da se u filmu politika Hladnog rata ukršta sa istorijom medicine u zadivljujućoj drami.

Film koji stiže u trenutku kada je interesovanje za sve atomsko podstaknuto globalnim uspehom „Openhajmera“, piše list, „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića daju daleko klasičniji, ali ništa manje zadivljujuć pogled na malo poznatu epizodu koja je obeležila istorijsko ukrštanje medicinske i nuklearne nauke.

Pominjući i ostvarenje Kristofera Nolana, Varajati piše da je Bjelogrlićev film elegantno režirana priča koja u fokusu ima etičke i ideološke dileme briljantnih naučnika koji su pomalo nevoljno gurnuti na međunarodnu političku scenu. „Razlika je ipak u brižljivom uključivanju herojstva običnih ljudi, i po tome što film pokazuje da, iako genijalnost jeste dragocena, naučnički tvrdoglavi ego samo spojen sa svakodnevnom ljudskom pristojnošću može zasijati saosećanjem neophodnim za istinsku mudrost.“

Dosta je veštine potrebno da se izgradi napetost od priče sa zamršenom naukom koja je većini laika nerazumljiva, ipak Bjelogrlić je uspeo da konstruiše narativ sa rastućom tenzijom koji povremeno čini da film deluje kao izuzetno napeti triler.

Prema pisanju portala N1, Varajati je posebno pohvalio scenario, glumačka ostvarenja, direktora fotografije, kao i scenografkinje.

https://www.youtube.com/watch?v=xwvYpEgzB7g&ab_channel=ArtVista

U zaključku, list navodi da – koliko god da je paranoja atomskog doba bila podstaknuta najmračnijim impulsima čovečanstva – poput želje da se zbriše grad srednje veličine pritiskom na veliko crveno dugme – „Čuvari“ nas dirljivo podsećaju na sposobnost ljudi i za druge ekstreme: spremnost pojedinih izuzetnih pojedinaca da se podvrgnu neverovatno bolnoj, potencijalno smrtonosnoj proceduri u maloj nadi da to može spasiti život strancu.

Ovaj film, ocenjuje Varajati, dokazuje da je ponekada najdramatičnija priča, zapravo priča o bombi koja – nije eksplodirala.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari