Dragan BjelogrlićFoto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

 

Uspeli smo da nađemo univerzalni jezik da našu priču ispričamo na svim mogućim jezicima i širom sveta, osećam spokoj i zadovoljstvo da na samom startu krećemo sa dobrim vetrom u leđa, koji će se verujem pojačati i posle večerašnje projekcije, rekao je glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić u Sarajevu, gde ga večeras očekuje regionalna premijera njegovog filma „Čuvari formule“ na Sarajevo film festivalu.

Premijera u Lokarnu je bila veličanstvena, kazao je i dodao da se ekipa osećala „uzvišeno“. „Desile su se i te dve značajne nagrade, dolazimo rasterećeni i možemo da uživamo sa sarajevskom publikom… mada bih se ja ovde svakako osećao rasterećeno jer volim da dođem u Sarajevo“, rekao je Bjelogrlić, a preneo N1.

On je rekao da film govorio o događaju koji se odigrao pre više od 60 godina, ali je tema kojom se bavi i dalje veoma aktuelna.

„Kad smo počeli da radimo na scenariju, a dugo smo radili, tada je izašla serija Černobilj, pa su rekli – aha, to je srpski Černobilj! To je otišlo u zaobrav, sad je izašao Openhajmer, pa je sad – aha, to je sprski Openhajmer! Ali nije, to su Čuvari formule. Zanimljivo je da se pojave dva filma sa sličnom tematikom, to samo govori koliko je taj problem prisutan i da, iako se taj događaj desio pre više od 60 godina to govori koliko je ta tema aktuelna i koliko nam je blizu“, rekao je reditelj.

Bjelogrlić je istakao da je ekipi filma veoma drago su uspeli da svoju priču ispričaju univerzalinim jezikom svugde razumljivim.

„Uspeli smo i po reakcijama publike u Lokarnu, koja je reagovala na pravim mestima, gde smo videli po aplauzu da smo uspeli da nađemo univerzalni jezik, da našu priču ispričamo na svim mogućim jezicima i širom sveta. Osećam spokoj i zadovoljstvo da na samom startu krećemo sa dobrim vetrom u leđa, koji će se verujem pojačati i posle projekcije u Sarajevu“, naveo je on i dodao da se nada da će film biti i regionalni hit.

Upitan o svojoj uloži u filmu „Čuvari formule“, Bjelogrlić je kazao da iako ne voli da igra u sopstvenim filmovima, „nije mogao da izdrži da ne glumi Leku Rankovića“.

Ovu jedinstvenu priču, film „Čuvari Formule“ kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste. Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

„Veličanstven čin humanosti i zajedništva“

Scenarista Vuk Ršumović kazao je da su autori pokušali da zadrže u samoj priči humanizam, i da se iz nje izvuče jedan veličanstven čin humanosti i zajedništva i ljubavi. „A to nam je i bio cilj“, naveo je.

„A pokušali smo da istražimo i elemente vezane za tajni državni projekat – atomska bomba, zaista se pričalo da je postojao taj projekat, i zaista smo našli neke podatke koji su ukazivali u tom pravcu, i naslonili smo se na taj deo priče koji je našem filmu dao i trilerski element i to je poseban ‘flejvor’ koji ovaj film nudi“, naveo je.

Glumac Radivoje Bukvić kazao je da mu je posebno drago što je u ovom filmu pronađena univerzalna nit, razumljiva publici svugde u svetu.

„U celoj karijeri ovo mi je poseban film jer na našem jeziku uspevamo da izazivamo emocije kod stranaca, to mi je posebno drago“, zaključio je.

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Na ovogodišnjem SFF-u biće prikazano 230 filmova u okviru 18 programa, od kojih se 49 takmiči za nagrade „Srce Sarajeva“ u četiri kategorije.

Ovogodišnji SFF traje do 18. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari