Dragan BjelogrlićDragan Bjelogrlić, foto: Amir Hamzagic/ATAImages.

 

U zvanično najvećem bioskopu pod otvorenim nebom večeras će biti prikazan film „Čuvari formule“ u produkciji Kobra filma i United Media. Delo reditelja Dragana Bjelogrlića na svetskoj premijeri pogledaće 8.000 ljudi u prestižnom programu Piazza Grande, na jednom od najvećih evropskih festivala u Lokarnu u Švajcarskoj, piše Nova.rs.

Na velikom trgu film će biti prikazan na video – bimu, a ovo je ujedno i prvi put da se jedan balkanski film prikazuje u selekciji ovog festivala, koji važi za jedan od najvećih u Evropi.

Priča prati dvojicu naučnika, od kojih je jedan iz Jugoslavije i zajedno rade na nuklearnom programu. Međutim, prevelikom dozom radijacije bivaju ozračeni i tada „formula smrti postaje formula života“.

Drugi deo priče nastavlja se u Francuskoj, gde oni postaju deo eksperimenta prve transplatacije organa ikada.

„To je taj trenutak istine. Čoveka to uvek ispunjava nekom dozom pozitivne treme, ali divno je da imamo svetsku premijeru na jednom ovakvom mestu“, rekao je Dragan Bjelogrlić u emisiji „Među nama“.

Osvrnuo se i na to šta publika može da očekuje večeras.

„Uvek je čudno da koliko god mi to ne planiramo, film izađe baš u trenutku kada postoji taj strah od nuklearne katastrofe i velikog rata. Međutim, to samo govori da te prave i istinite priče uvek imaju svoje vreme kada treba da se susretnu sa publikom. To naravno nije srećna okolnost, dobro bi bilo da ti strahovi ne postoje, ali je dobro i da film sa ovakvom porukom izađe baš u ovom trenutku“, dodao je Bjelogrlić.

Neki mediji preneli su i informaciju da će „Čuvari formule“ biti nominovan za Oskara.

„Činjenica je da je ovo mesto dobar start za Oskara, mnogi filmovi koji su kasnije nominovani za Oskara imali su premijeru na ovom mestu, ali šta će biti ne znamo.“

Film će u Beogradu premijerno biti prikazan početkom septembra, a u bioskopima ga možemo očekivati krajem oktobra ili početkom novembra.

„Goran Milešić je svojom knjigom ‘Slučaj Vinča’ otvorio Pandorinu kutiju i tako je sve počelo. Potom je Vuk Ršumović došao do dnevnika koje su vodili naučnici koji su se lečili u Parizu. Tako da je dosta dugo trajalo to istraživanje i veliki posao je iza nas i u pisanju, čitanju i montaži“, rekao je on.

„Važno je da osetite da vas nešto uzbuđuje i da sami imate interes za tu priču. Ta priča treba da vas inspiriše da ispričate još neke stvari koje su vama važne. Meni je bilo inspirativno koliko je to jedan složen događaj i koliko se o tome ništa nije pričalo. Već sam rekao da kad neko ovo gleda pomisli da je bajka, a ustvari je istinit događaj i to me je najviše uzbuđivalo“, zaključio je Bjelogrlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari