Dan diplomatije na Zabrežju 1Dan diplomatije, Plakat

Udruženje građana „Perilo Zabrežje“ večeras od 20 sati u prostorijama Udruženja, u Galeriji na spratu Doma kulture na Zabrežju, obeležava godišnjicu pisanja prvih diplomatskih pisama u savremenoj istoriji Srbije.

Ovo je peta godina postojanja Manifestacije Dan diplomatije na Zabrežju, kako u ime Udruženja najavljuju matematičar Milan Katić i teolog Goran Krsmanović, koji će istovremeni biti i moderator večerašnjeg susreta sa posetiocima.

Danom diplomatije na Zabrežju kontinuirano se odaje počast prvom srpskom diplomati i predsedniku vlade – proti Mateji Nenadoviću (1777-1854), koji je petnaest dana od početka Prvog srpskog ustanka u Orašcu, u kući Pantelije Ružičića na Perilu, kako kažu organizatori Dana… uz pomoć austrijskog lajtnanta napisao čuvena pisma austrijskim dostojanstvenicima i mitropolitu Stratimiroviću, u kojima je tražio pomoć srpskom narodu u ustanku protiv Turaka.

O ovim uzbudljivim ustaničkim događajima prota Mateja Nenadović ostavio je svedočenje u svojim sjajnim “Memoarima”.

Ministarstvo kulture i i informisanja Republike Srbije – Sektor za kulturno nasleđe podržalo je Kolekciju Perilo i trud istoimenog Udruženja na obradi, valorizaciji i predstavljanju materijalnog i nematerijalnog nasleđa (u Kolekciji se ističu fotografije autora Miloša Somborskog, arhitekte, urbaniste i aktiviste zenitističke avangarde, koji je jedan od potomaka Pantelije Ružičića), a podržalo je i projekat Evropa i Kolekcije Perilo (2020), kao i objavljivanje knjige Milana Katića “Kolekcija Perilo, hemičar Svetozar Varićak i arhitekta Miloš Somborski” (izdavač UG “Perilo”, Zabrežje 2021).

U knjizi koja će biti predstavljena u programu manifestacije Dan diplomatije na Zabrežju 2022, autor Milan Katić je, u saradnji sa istoričarkama umetnosti prof. dr Vesnom Kruljac i dugogodišnjom saradnicom Marijom Vuković Biserko, sistematizovao i valorizovao kolekciju predmeta iz porodičnog nasleđa Pantelije Ružičića.

Na poziv organizacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022, organizatori Dana diplomatije najavili su i izložbu „Fotografije Zenitističkog pozorišta“ iz Kolekcije Perilo (biće otvorena krajem godine, 16. decembra, u Galeriji Svilara) u Novom Sadu, kojom će biti obeležena stogodišnjica održavanja čuvene predstave mladih zenitista “Oni će doći”, održane u Zagrebu (16.12.1922-16.12.2022). Tada će evropskoj publici biti predstavljena i Kolekcija Perilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari