Dani ruske kulture u kragujevačkoj Narodnoj biblioteci 1Foto: Promo

Dani ruske kulture održavaju od 6. do 12. decembra u kragujevačkoj Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić”.

Ovaj projekat realizuje Ruski kutak iz biblioteke u Kragujevcu u saradnji sa Udruženjem sunarodnika i prijatelja Rusije „Svet” u okviru projekta „Čarobni svet bajki” koji je sufinasiran od Grada Kragujevca.

Dani ruske kulture počeće u ponedeljak 6. decembra u 12 sati na Galeriji Biblioteke otvaranjem izložbe „Sa hudožnikom kroz knjigu”, čiji autori su Aleksandra Radovanović, Sanja Živković i Natalija Zavirohina.

Izložba „Sa Hudožnikom kroz knjigu” predstavlja odabir ilustratora koji su ostavili značajan trag na ovom polju u periodu od kraja 19. veka do danas, i to kroz ilustracije koje se nalaze u knjigama Ruskog kutka NB „Vuk Karadžić” poput: Konaševiča, jednog od najpoznatijih ilustratora knjiga za decu, koji je radio i na restauraciji Pavlovske palate; Samohvalova, Kočergina, Mavrine, Lapteva, Kibrika, Iljinskog, Kuznjecova…

Po rečima organizatora cilj ove izložbe je da prikaže raznolikost, bogatstvo i kvalitet ruskih ilustracija kao i osobenosti njihovih tvoraca.

U okviru ostalih programa Dana ruske kulture održavaće se radionice i projekcije ruskih filmova za decu i omladinu na tri lokacije: Galeriji Narodne biblioteke, njenom Dečijem odeljenju u Ulici Milovana Glišića i Galeriji „Kuće Đure Jakšića”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari