anna indiana devojkaFoto: Printscreen

Mnoge pesme brzo postanu hitovi nakon reakcija na društvenim mrežama, ali sigurni smo da to neće biti slučaj kada je u pitanju jedna naročita devojka.

AI devojka pod nazivom Ana Indijana (Anna Indiana) objavila je svoju prvu pesmu i nije se baš dobro provela, piše Index.hr.

Ana i njena muzika u potpunosti su proizvod veštačke inteligencije koja i dalje izaziva zabrinutost u kreativnim industrijama.

Ana Indijana je veštački stvorena muzička umetnica koja se nedavno pojavila na X-u (bivšem Tviteru).

Njeni inicijali, AI, označavaju njeno poreklo jer je sve, od njenog izgleda do same muzike, napravljeno AI tehnologijom.

Na X-u je objavljen tri i po minute dug video koji prikazuje Anu kako snima pesmu u muzičkom studiju.

U objavi stoji: „Zdravo, svete! Ja sam Ana Indijana i ja sam AI pevačica i kantautorka. Evo moje prve pesme Betrayed by this Town. Sve – od tonaliteta, tempa, akorda, nota, melodije, ritma, teksta i mog imidža i pevanja – automatski je generisala veštačka inteligencija. Nadam se da ti se sviđa“.

Pesma Betrayed by this Town je pop balada, a tekst, ukratko, govori o tome kako su devojke sedele u kafiću, pile čaj i razmišljale o muškarcima koji su ih izdali.

Ali ljudi nisu baš oduševljeni pesmom, a još manje idejom korišćenja veštačke inteligencije umesto ljudske kreativnosti.

Jedna osoba je komentirasala: „Lepa demonstracija kako bi muzika zvučala kad bi se uklonila sva kreativnost i strast. Siguran sam da će moja mikrotalasna ovo slušati“.

Stvarni muzičar Džejms Blejk ismejao je video, napisavši: „Ovo me dovelo do suza. Tako sam uzbuđen zbog budućnosti“.

„Pre sam mislio da je AI pretnja, više ne“, dodao je neko drugi.

Treći kaže: „Niko na svetu ne želi ovu tehnologiju. Upotrebite veštačku inteligenciju da si olakšate rad, a ne da uništite aktivnosti u kojima uživamo“.

Ne znamo čija je ideja ova „devojka“

Nejasno je ko stoji iza stvaranja ovoga dela veštačke inteligencije, ali bilo je nekoliko pozitivnih komentara.

Neko je rekao: „Bože, tako kratkovidni komentari. Pre samo godinu dana ChatGPT je debitovao. Vratite se ovde za godinu dana“.

Šta vi kažete na ovu pesmu?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari