Dobitnik berlinskog Zlatnog medveda francuski film „Na brodu Adaman” u Kontakt galeriji SKC-a Kragujevac 1Foto: Promo

 

Sutra, u utorak, 21. novembra u Kontakt galeriji SKC-a u 20 sati održaće se projekcija francusko-japanskog dokumentarnog filma „Na brodu Adaman” reditelja Nikolasa Filbera.

Film „Na brodu Adaman” osvojio je Zlatnog medveda na ovogodišnjem Berlinalu. Ovo je portret dnevnog prihvatnog centra Adaman za ljude sa mentalnim poremećajima. Smešten na desnoj obali Sene, tik uz Šarl de Gol most ovaj brod je sigurna luka za ljude sa mentalnim poremećajima iz prva 4 arondismana Pariza.

Deluje pomalo nestvarno činjenica da su Francuzi deo obale ustupili instituciji koja ne donosi nikakav prihod i bavi se ljudima koji bi u nekom drugom sistemu bili neviđivi. Adaman im nudi ono što im je najpotrebnije, a to je dnevna rutina. Na njemu rade psihijatri, psiholozi, medicinske sestre, specijalni edukatori, psihomotorni specijalisti i razni drugi terapeuti umetnošću.

Film prati nekoliko korisnika i na veoma nežan način gledaoce upoznaje sa njihovim životima, problemima, radostima, nedoumicama, ali i talentioma. To je emotivan zapis o ljudima kojima naizgled jednostavna nega na dnevnom nivou poput šivenja, slikanja ili kuvanja džema znači opstanak i život.

Ulazak na projekciju je slobodan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari