Film „Kraljev govor“ prvo je dobio nagradu Udruženja holivudskih reditelja – udruženja koje je za 62 godine samo šest puta „promašilo“ dobitnika Oskara za najbolju režiju, da bi u naredna 24 sata dobio i priznanje glumaca, čime je, ocenjuju analitičari „cementirao“ svoje šanse da odlično prođe na dodeli Oskara.

Film Toma Hupera ima 12 nominacija za prestižnu nagradu Američke filmske akademije. Inače, ove godine je Martin Skorseze dobio priznanje u televizijskim kategorijama, za režiju pilot epizode gangsterske drame iz doba prohibicije „Boardwalk Empier“, a nagradu za dokumentarac dobio je Čarls Ferguson za „Inside Job“, hroniku ekonomskih skandala 2008.

Nakon ove dodele usledila je ceremonija dodele nagrada Udruženja glumaca gde je „Kraljev govor“ trijumfovao u kategoriji celokupnog glumačkog ansambla, dok je Kolin Firt proglašen za najboljeg glavnog glumca. Najbolja glumica je Natali Portman za „Crnog labuda“. Za sporedne role nagrađeni su Britanac Kristijan Bejl i Melisa Leo koje oboje igraju u „Borcu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari