Izložba umetničkih fotografija Ivana Grlića „Serbian jazz, bre!“ na kojoj je prikazano više od 90 najznačajnijih ličnosti srpskog džeza otvorena je sinoć u Domu omladine. U okviru ovog multimedijalnog projekta promovisana je i ekskluzivna dvojezična monografija u izdanju Službenog glasnika, nakon čega je usledio koncert gde je nastupilo više od 50 izvođača, sedam pevačica i 15 kompletnih džez orkestara.

Autentična džez antologija obuhvata sedam generacija umetnika, sa fotografijama kako doajena, tako i aktuelnih mladih muzičara.

Vojislav Bubiša Simić rekao je da su ranije džez muzičari smatrani marginalcima, tako da su retko bili slikani.

– Ivan ne slika spolja, već iznutra. On traži izraz koji pokazuje karakter i dušu. Bilo bi lepo kada bi oni koji ne slušaju džez došli na izložbu i pokušali da analiziraju te ljude i njihove likove, pa da onda zažele da ih vide kako sviraju – kazao je Simić. Jedan od autora uvodnih tekstova, džez kritičar i hroničar Svetolik Jakovljević objasnio je da je Grlićeva monografija zbirka raznolikih i šarolikih fotografija kao i sam džez.

– Postoji džez za slušanje, a postoji i džez za gledanje. I jedan i drugi pristup može da inspiriše i podstakne doživljaj – ukazao je Jakovljević.

Vojislav Pantić je podsetio da do sada više od 90 odsto muzičara na Grlićevim radovima nikada nije imalo prilike da pozira.

– Grlić je svoju ljubav prema džezu nastavio u radu na ovoj knjizi. Njegove fotografije su ozvučene jer u njima postoji atmosfera – kazao je Petar Arbutina, urednik Službenog glasnika, i dodao da knjiga o džezu i sama mora da bude džez, odnosno da mora da preuzme njegovu poetiku.

Projekat „Serbian jazz, bre!“ nastao je u okviru serijala „Serbian bre!“ započetog 2001, u okviru kojeg je izašla knjiga „Serbian Soul, bre!“. Izložba više od 200 Grlićevih radova otvorena je do 17. aprila u Domu omladine, a nakon beogradske premijere, uslediće turneja po džez festivalima Srbije. Prvi je subotički džez festival Jazzik 27. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari