Ekipi predstave "Cement Beograd" uručen Gran pri "Mira Trailović" 1Foto: BDP

Uz višeminutne ovacije publike, kultna jugoslovenska i slovenačka glumica Milena Zupančič, u ime ekipe predstave “Cement Beograd” u režiji Sebastijana Horvata, koja je bila pobednik ovogodišnjeg, dvostrukog izdanja Bitef festivala, primila je Gran pri “Mira Trailović”.

Ova visoka nagrada, kako je istakao umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, potvrđuje da Bitefovske tendencije koje su Jovan Ćirilov i Trailović godinama sprovodili u ovome gradu nisu bile uzaludne, jer ih u najboljem smislu nastavljaju nove generacije.

“Predstava „Cement Beograd“ predstavlja ono najbolje u beogradskom pozorištu, itekako je bitefovska i u vrhu je ponude godinama unazad”, rekao je Medenica uručujući Gran pri Mileni Zupančič.

Sjane likove u ovoj produkciji Beogradskog dramskog pozorišta ostvarili su i Miodrag Miki Krstović, koji je za ulogu u “Cementu Beograd” nedavno dobio nagradu “Raša Plaović” za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim scenama, Bojana Stojković, Emir Ćatović, Milan Zarić, Ivan Zablaćanski, Isidora Simijonović, Marija Pikić i Nedim Nezirović.

Sebastijanu Horvatu, reditelju koji se etablirao kao jedan od vodećih savremenih pozorišnih stvaralaca u regionu i ovom delu Evrope, ovo je drugi Gran Pri Bitefa u karijeri – prvi je osvojio 2019. kada je njegova predstava „Ali: strah jede dušu“ (Slovensko narodno gledališče) osvojila sve nagrade 53. Bitefa.

Horvat nije bio u mogućnosti da dođe u Beograd, ali je, kako je objavio BDP, saopštio da je Bitef festival bitan deo i njegovog pozorišnog obrazovanja, kao i mnogih drugih generacija pozorišnih umetnika na ovom prostoru.

„Nadam se da će Gran pri “Mira Trailović” za “Cement Beograd” značiti i više gostovanja, ne samo po regionu, i duži život na sceni, nego što ga predstave obično imaju. Verujem da nagrada na Bitefu daje taj eho i uticaj”, saopštio je Horvat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari