„Ekspresije moje duše“ pred kraljevačkom publikom 1Foto: Z.Nikolić

Sinoć je, u Galeriji Kulturnog centra „Ribnica“ u Kraljevu, otvorena izložba kraljevačkog umetnika Dragoljuba Bosića koji stvara i izlaže već 57 godina u kontinuitetu.

Ovaj vrsni stvaralac i likovni pedagog, rođen je 1937. godine u Stanišincima kod Vrnjačke Banje.

Završio je Srednju umetničku školu u Nišu 1958. godine, u klasi profesora Brane Pavlovića.

Višu pedagošku školu – likovni odsek završio je u Beogradu 1967. godine. Član je ULUS-a od 1984. Godine a radni vek je proveo  kao likovni pedagog u OŠ ,,Vuk Karadžić“ u Ribnici.

U umetničkom životu Kraljeva pojavio se daleke 1959. godine. Od tada do danas, uz neminovne oscilacijske vrednosti, stvorio je svoj slikarski svet i prepoznatljiv koloristički znak.

Nakon sagledavanja Bosićevog slikarskog opusa, odmah je primetno bogatstvo motiva koje sugeriše radoznalu i istraživačku crtu njegove ličnosti – pejzaž, ljudska figura, portret, apstraktno – asocijativne kompozicije.

Njegov stvaralački opus broji preko 2.100 dela, a u jednom periodu svog života Bosić je intenzivno obilazio znamenite galerije i muzeje širom sveta kao i značajne spomenike kulture jer se, po njegovim rečima, slikarsko umeće ne usavršava samo radom već i kroz lično upoznavanje sa delima stvaralaca koji su trajno obeležili određene epohe.

„U njegovoj slici prepliću se klasično i savremeno, određeno sopstvenom egzistencijalnom i emotivnom vrednošću. To je njegova lična priča, životna priča, koja odiše kodovima sopstvenog senzibiliteta i iskrenosti“, kaže o Bosićevom stvaralaštvu istoričarka umetnosti Suzana Novčić.

Izložba  „Ekspresije moje duše“ ostaje otvorena do 28 januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari