Emiru Kusturici „Beogradski pobednik“ na 50. Festu 1Foto: Promo

Prestižna nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, na 50. jubilarnom Festu, biće dodeljena reditelju Emiru Kusturici.

Ime novog laureta saopštio je umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić, u Jugoslovenskoj kinoteci, na otvaranju stalnog programskog ciklusa „Velikani svetskog filma“, koji je do kraja novembra posvećen upravo Kusturici.

U Sali „Makavejev“ publika ima priliku da vidi njegova igrana i dokumentarna ostvarenja, među kojima su i kultni filmovi kojima je osvajao venecijanske i kanske nagrade – „Sjećaš li se, Doli Bel”, “Otac na službenom putu”, “Dom za vešanje”, “Snovi u Arizoni”, “Podzemlje”, “Crna mačka, beli mačor”, “Super 8 priče”, “Život je čudo”, “Zavet”, “Mardona”, “Na mlečnom putu”, “Pepe, jedan uzvišeni život”.

Pantelić je saopštio i datum održavanja 50. Festa – jubilarno izdanje odvijaće se od 25. februara do 5. marta.

Nagrada „Beogradski pobednik“ ustanovljen je 2015, a prva dobitnica bila je legendarna glumica Milena Dravić.
Posthumno, ovo visoko priznanje Festa dodeljeno je kultnom reditelju Dušanu Makavejevu i jednom od najvećih jugoslovenskih i albanskih glumaca Bekimu Fehmiuu, a među dosadašnjim dobitnicima su i glumice Neda Arnerić i Mira Banjac.

Prošlogodišnji, 49. Fest, imao je čak tri domaća laureata nagrade „Beogradski pobednik“ (dodeljuje se i u međunarodnoj konkurenciji) – legendarnog reditelja Purišu Đorđevića, glumca Radeta Šerbvedžiju i scenografa Miljena Kreku Kljakovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari