Etnografski muzejFoto: Nikola Smolenski / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

Etnografski muzej ovih dana obeležava 55 godina rada u Manakovoj kući.

Etnografski muzej u Beogradu je institucija kojoj je poverena briga o Etnografskoj spomen-zbirci poznatog srpskog slikara Hristifora Crnilovića, smeštenoj u Manakovoj kući.

Poverenje je ozvaničeno 17. novembra 1968. godine otvaranjem stalne postavke Narodne nošnje i nakit centralnobalkanskog područja iz 19. i prvih decenija 20. veka. Postavka otkriva estetiku nošnje šopskog, moravskog i vardarskog kompleksa.

A povodom proslavljanja velikog jubilejaje otvorena je Godišnja izložba radova tradicionalnih i umetničkih zanata tokom 2023. godine.
– Dodji u Manak!- poziva muzej.

Manakova kuća je reprezentativan primer starobalkanske gradske arhitekture u Beogradu i svojevrsni kulturni centar, u kom se, u organizaciji kustosa Etnografskog muzeja, priređuju izložbe i održavaju zanatske i kreativne radionice.

– Kroz svoju aktivnost u održavanju radionica i škola filigrana, tradicionalnog veza i zlatoveza, tradicionalne i umetničke keramike, mozaika, kaligrafije, ručnog tkanja na nitnom razboju i ručnog tkanja klečanom tehnikom, Manakova kuća i Etnografski muzej dugi niz godina vredno čuvaju i oživljavaju zanatsku umetnost i estetiku tradicije – podsećaju iz ovog muzeja.

Tome u prilog govori i činjenica o uspešnosti škole „Deset dana filigrana”, jedine škole filigrana u Srbiji koja već pet godina besprekidno traje, a broj njenih polaznika se iz godine u godinu skoro udvostručuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari