Evergrin Udruženja likovnih umetnika Srbije u Pekingu 1Foto: Promo ULUS

Izložba „Evergreenˮ: sinteza umetničke otpornosti i inovacije“ biće otvorena 4. novembra u Kulturnom centru Srbije „Ivo Andrić” u Pekingu i trajaće do 30 novembra.

„Evergreen” pruža publici u Pekingu jedinstven uvid u rad članova Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Izbor predstavlja jednu od mogućih sinteza umetničkih radova mnoštva istaknutih umetnika i umetnica iz Srbije.

Ova izložba čija je kustoskinja Maja Ćirić, a na inicijativu članova Upravnog odbora ULUS-a Milice Ružičić i Vladana Jeremića, ima za cilj da publici u Narodnoj Republici Kini, jednoj od najmnogoljudnijih zemalja na svetu, predstavi bogat i raznovrstan svet savremene umetnosti iz Srbije.

Umetnice i umetnici – Sanja Anđelković, Vladimir Bjeličić, Lana Vasiljević, Ana Vujović, Nenad Gajić, Vladimir Milanović, Zoran Naskovski, Bojan Radojičić i Ivana Smiljanić – odabrani su jer su dobitnici nagrada ULUS-a.

Evergrin Udruženja likovnih umetnika Srbije u Pekingu 2
Зоран-Насковски-Рад-није-битан-фотографија-инсталацијa

Njihova dela iz višestrukih perspektiva odražavaju kvalitet i izvanrednost savremene scene.

Odabrani radovi komuniciraju putem različitih formalnih i konceptualnih manifestacija, pružajući uvid u raznolikost savremene umetnosti iz Srbije.

ULUS kao najveće umetničko udruženje na Balkanu personifikuje nasleđe snage i izdržljivosti, koje mu je omogućilo da napreduje uprkos promenljivim okolnostima.

Evergrin Udruženja likovnih umetnika Srbije u Pekingu 3
Лана-Васиљевић-Полигон-инсталација-комбинована-техника-гипс-плексиглас-восак-дрво-папир-пластика-теракота-детаљ-

Karakter i integritet udruženja oblikovani su neprestanim borbama da se zadovolje potrebe i uslovi umetničkog stvaralaštva te da se istovremeno neguje živa umetnička zajednica.

Tokom svoje bogate istorije, duže od stotinu godina, ULUS je postao institucionalna platforma koja neguje osećaj društvene solidarnosti i podržava evoluirajući društveno-kulturni krajolik.

Evergrin Udruženja likovnih umetnika Srbije u Pekingu 4
Ивана Смиљанић, ANT

U tom smislu izložba „Evergreenˮ služi kao metafora za vitalnost ULUS-a, predstavljajući njegovu sposobnost da se prilagodi promenljivim okolnostima dok istovremeno čuva svoju suštinu, koja podrazumeva uodnošavanje prihvatanja i otpora, sećanja i zaborava, umetničkih fenomena i tendencija u odnosu na vladajuće konvencije i društvene matrice.

Izložba takođe osvetljava dinamično vođstvo nove uprave ULUS-a, koja promoviše inkluzivnost i obezbeđuje prostor za savremene umetničke izraze i inovaciju izvan nasleđenih i naučenih istorijskih korelacija.

Negujući jedinstvo i pružajući prostor za nove događaje i fenomene, ULUS i dalje ostaje baza pokretačke snage za umetničko istraživanje i delovanje.

„Evergreenˮ poziva posetioce da istraže spoj umetnosti, istorije i savremenog društva, nudeći jedinstvenu priliku za upoznavanje sa ULUS-om i njegovim raznolikim članovima.

Realizaciju projekta je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari