Inicijativa umetnika: Priprema se puč u ULUS-u 1Foto: Facebook /Dragica Nikolić

Nakon burnih reakcija javnosti na počasno članstvo Dragice Nikoliću, ULUS je saopštio da sama „titula“ ne nosi nikakve posebne privilegije niti podrazumeva redovno članstvo u ULUS-u.

„Skoro od samog osnivanja, 1919.godine, ULUS je ustanovio formu počasnog članstva kao izraz zahvalnosti pojedincima ili grupama koji su svojim delovanjem doprinosili radu, promovisanju ali i opstanku ULUS-a.

Nabrajanjem ranijih ličnosti kojima se ULUS na ovaj način zahvalio, ne bi pomoglo jer možda ni ta imena ne bi bila javnosti po volji. Gde behu te burne reakcije javnosti kada su naši izložbeni prostori bili u mraku? Kako “javnost“ u takvim situacijama ne dade ULUS-u podršku, apel, raspravu…Likovna umetnost živi od svetla i ULUS svakog meseca mora da je obezbedi – SAM.

S toga, pomoć pojedinaca i grupa je dobro došla. Napominjemo da su sredstva koja ulaze, odnosno izlaze sa našeg računa u potpunosti prikazana u završnim računima i kao javni dokument dostupna na uvid“, navodi se u saopštenju na sajtu ULUS-a, koje potpisuje Upravni odbor.

S druge strane Inicijativa umetnika tvrdi da je titula počasnog članstva Dragici Nikolić, u suprotnosti sa aktuelnim Statutom ULUS- a.

U svom saopštenju Inicijativa umetnika skreće pažnju javnosti na najavu Skupštine na kojoj se planira manipulacija članstvom u cilju promene Statuta ULUS-a.

ULUS, kao reprezentativno udruženje, koje bi sledeće godine trebalo da napuni 100 godina postojanja, nalazi se u krajnje kritičnoj situaciji, izazvanoj neodgovornošću i neprofesionalnošću organa upravljanja, navodi se u saopštenju Inicijative umetnika (Anica Vučetić, Nina Todorović, Mirjana Denkov, Dragoslav Krnajski).

Aktuelna uprava ULUS-a nema legitimitet, kao ni prethodna koja je izabrana na nelegalnoj Skupštini decembra 2013. godine i čiji je izbor osporen prvostepenim sudskim rešenjem, tvrdi Inicijativa umetnika.

– Za najavljenu Skupštinu se predviđa promena Statuta kojom bi se Upravnom odboru dodelile ingerencije Skupštine. Ovo je pokušaj puča kojim se uzurpiraju ovlašćenja Skupštine i prenose na Upravni odbor. Odsustvo unapred javno dostupnog spiska „aktivnih“ članova je osnov za manipulacije i zloupotrebe vezane za organizaciju i održavanje Skupštine – navodi se u saopštenju.

Kako se dalje objašnjava u ULUS-u se nastavlja praksa kršenja Statuta i Zakona o udruženjima jer se već godinama unazad skupštine ne održavaju u predviđenom roku.

Skupština, koja bi po zakonu morala da se održi najmanje jednom godišnje, nije održana između 2013. i 2016. godine,kao ni čitave 2017. godine. Ostala je nepoznanica kako su završni računi usvajani, budući da Zakon o udruženjima predviđa da ih Skupština usvaja svake godine.

Postavljamo pitanje: Da li je Uprava falsifikovala finansijske izveštaje, objavljene na sajtu APR-a? Urušavanje ugleda Udruženja se ogleda kroz: sporan kvalitet programa, dodeljivanje počasnog članstva suprotno Statutu, problematične kriterijume za izbor članova organa i tela ULUS-a, potpunu netransparentnost na svim nivoima što podrazumeva i odsustvo javnosti rada svih organa i tela, lošu komunikaciju sa članstvom, neodgovornost u obavljanju poverenih poslova vezanih za utvrđivanje statusa samostalnih umetnika i plaćanje doprinosa samostalnim umetnicima, nebrigu o ateljejskom fondu i evidentne zloupotrebe istog, nenamensko trošenje novca i neodgovoran odnos prema dodeljenim sredstvima, nezakonito iznajmljivanje prostora što dovodi Udruženje u opasnost od otuđenja sedišta ULUS-a, dok se istovremeno članovima naplaćuju izlagački termini,manipulaciju kriterijumima u vezi sa prijemom u članstvo i utvrđivanjem statusa samostalnog umetnika.

Celokupno stanje ukazuje na nameru potpunog urušavanja i gašenja jedinog strukovnog udruženja za likovne umetnike.

U cilju vraćanja i očuvanja digniteta Udruženju,pozivamo članstvo da osudi neodgovorno ponašanje Uprave i spreči dalje urušavanje.

Zahtevamo razrešenje članova svih organa i tela ULUS-a, odgovornih za aktuelnu, poražavajuću situaciju u Udruženju, zaključuje se u saopštenju Inicijative umetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari