Prolećna izložba ULUS-a "Nevidljivi portret" biće otvorena za javnost do 4. juna 1Foto: ULUS

Prolećna izložba ULUS-a „Nevidljivi potret“ koja se razvijala od 13. maja u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić” biće danas do 21 sat u potpunosti postavljena, posle čega će ostati otvorena za javnost do 4. juna.

Kako se navode na sajtu ULUS-a, izložba je organizovana u mraku ili polumraku, svakako u vanrednim okolnostima posle požara u Paviljonu, a pre njegove rekonstrukcije.

Umetnici su bili pozvani da odgovore na krajnje jedinstvene tehničke mogućnosti izložbenog prostora, kao i da kroz proces zajedničkog postavljanja izložbe i uspostavljanjem odnosa između radova formiraju njen krajnji ishod.

„Participativnim pristupom organizaciji izložbi, sam proces postavke postao je uključen u koncept izložbe čime je izložba postala događajna, a publika je mogla uživo da je prati i u njoj sudeluje. U periodu od 13. do 21. maja umetnici, publika i organizatori su se svakog dana od 16 do 18 sati okupljali da prave zajedničku postavku bez unapred zacrtanih pozicija, bez najboljih ili najgorih mesta za radove, bez diskrecionih ovlašćenja i bez tuđih imperativa. Time je izložba postala predmet dijaloga i kreiranih odnosa, a svakako i prilika da se zajednički razmatraju relacije koje se prave u prostoru umetničke produkcije i da se ispita kako vidimo sebe u tom prostoru i kako vidimo jedni druge“, navode u ULUS-u.

Iako deluje ogledno, ova situacija je došla iz nužnosti da se preispitaju postojeći, nasleđeni i budući oblici proizvodnje, izvođenja i organizacije same izložbe, izložbenog prostora i šire institucionalne strukture koja Prolećnu izložbu čini mogućom.

Prolećna izložba 2021. je tragala za rešenjima kojima će se prevazići ekskluzivnost i visoka selektivnost sa jedne strane i utopijski koncept participativnosti sa druge. Prevazilaženje ovakvih binarnosti na Prolećnoj izložbi 2021 ispitano je kroz teorijski koncept prefigurativne prakse.

„U političkoj teoriji, prefiguracija se pojavila kao okvir analize 1960-ih, kako bi se shvatili novi načini izvođenja političkog koji su generisani društvenim pokretima. Prefiguracija se u savremenoj teoriji odnosi na afektivno usmeravanje imaginacije i dopuštanje njene kontaminacije nedovoljno struktuiranim konceptima. Prefigurativna praksa je zasnovana na zamišljanju i simbolizovanju onih odnosa koje bi želela da implementira, na takav način da oni nisu samo predviđeni u budućnosti već i delimično izvedeni, ostvareni. Jednostavnije rečeno, prefigurativno se odnosi na zamišljanje izvan sadašnjosti i specifičnu vrstu aktivnosti koja ne računa na linearnu temporalnost prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. U datim društveno-istorijskim okolnostima, prefigurativno mišljenje se suprotstavlja neliberalnom prezentizmu i mitu o kraju istorijskih mogućnosti izvan ovih postojećih, kapitalističkih“, navodi se u konceptu izložbe“.

U organizaciji i izvođenju Prolećne izložbe 2021, ispitivani su oni modeli prefigurativnih praksi koji institiraju na novim kolektivnim normama koje su rođene iz kolektivnih eksperimenata. Mrak i polumrak koji je zadesio Umetnički paviljon „Cvijetu Zuzorić“ pretvoren je u mesto za igru sa onim što je već formirano, postojeće i zadato, kao i sa onim što je tek anticipirano, nedovoljno formirano i još uvek nerealizovano, a obećava nove mogućnosti – novi grupni portret u budućnosti.

Završni radovi na izgradnji izložbe danas se preklapaju sa ceremonijom njenog otvaranja, a tokom ovog perioda biće finalno izvedeni neki od procesualnih radova prema sledećem rasporedu:

15-18h, Uroš Ranković – Svetlost što izbija sama od sebe iz tmine, vajanje pepelom, radionica, terasa i prostor ispred UPCZ-a

15-18h, mini pogon – 4x5xX=15xY, izrada predmeta od reciklirane plastike, radionica, terasa UPCZ-a

17-19:00, Pleme F20 u saradnji sa Udruženjem Prostor – Radionica, centralni prostor UPCZ-a

18-20:00, Nikola Radosavljević – Carpet of Youth (Salvia Officinalis), ambijentalna instalacija, različite lokacije u UPCZ-u

19-19:30, Jelena Rakić – Bijeli kvadrat na crnoj podlozi, izvođenje performansa, centralni prostor UPCZ-a

21-22:00, Darinka Pop Mitić, Slepa mrlja solidarnosti, izvedba murala, gornji izložbeni novo UPCZ-a

Na ovogodišnjoj Prolećnoj izložbi učestvuje više od  80 umetnica i umetnika, selektovanih na osnovu konkursa i po pozivu.  Ovogodišnji koncept Prolećne izložbe – Nevidljivi portret osmislile su Milica Ivić i Irena Ristić, u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari