Evropa nostra Srbija: Prva heroina kulturnog nasleđa Stanka Čoban iz 'Didine kuće' u Baču 1Foto: EU info mreža

U okviru obeležavanja ovogodišnje manifestacije Dani evropske baštine, godišnju nagradu Evrope Nostre Srbije za lični doprinos u oblasti nasleđa „Heroji nasleđa“ dobila je Stanka Čoban iz „Didine kuće“ u Baču, zbog rada na očuvanju nematerijalnog i materijalnog kulturnog nasledja i rezultata postignutih izvan institucionalne brige o nasleđu.

Kako se navodi u saopštenju EU info mreže, prva dobitnica ovog priznanja Stanka Čoban je, nasledivši roditeljsku kuću punu šokačke nošnje, starog nameštaja, majčinog i bakinog miraza, u njoj 2009. godine otvorila etno kuću „Didina kuća“ u kojoj posetiocima pokazuje način života Šokaca i drugih naroda u ovom delu Vojvodine.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre je tom prilikom rekao da je Stanka Čoban „bila inspiracija za kreiranje ove nagrade sa Europu Nostra, koja će se dodeljivati svake godine“.

„EU će nastaviti da podržava i promoviše kulturnu baštinu Srbije – delimo istu istoriju, kulturu i iskreno se nadam, zajedničku budućnost“, izjavio je Žiofre.

Predsednica Evrope Nostre Srbije Irina Subotić je rekla da se značaj godišnje nagrade za lični doprinos u očuvanju baštine, pod nazivom „Heroji nasledja“, vidi u činjenici da „u javnosti ostaju neuočeni brojni individualni ili grupni napori koji se na mikro planu sprovode širom Srbije u želji da se sačuvaju tragovi i materijalnog i nematerijalnog nasledja“.

Dani evropske baštine 2022. obeleženi su temom „Održivo nasledje“ i širom Evropa se održavaju od 10. do 18. septembra.

Manifestaciju Dani evropske baštine ustanovio je Savet Evrope je 1985. u Francuskoj, ali se od 1999. vodi kao zajednička inicijativa Evropske komisije i Saveta Evrope.

Dani evropske baštine omogućavaju gradjanima da istražuju kulturu kroz tematske dogadjaje i otkrivaju istoriju ljudi i lokaliteta koji su doprineli oblikovanju kulture i nasleđa Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari