Pesma koju je izvela Konstrakta na prvoj večeri PZE osvojila nula poena na Evroviziji 1964. godine (VIDEO) 1Foto: Printscreen

Prošlogodišnja predstavnica Srbije na Evroviziji Konstrakta sinoć je na prvoj polufinalnoj večeri Pesme za Evroviziju u revijalnom delu izvela pesmu „Život je sklopio krug“ iz 1964. godine.

Ovu pesmu je na devetoj Evroviziji izveo Sabahudin Kurt koji je tada predstavljao Jugoslavij. Na kraju glasanja ostao je bez poena i tako podelio poslednje mesto sa Portugalom, Nemačkom i Švajcarskom.

To je bio prvi i, ispostavilo se, jedini „krompir” jugoslovenskih predstavnika na Evrosongu, navodi se na sajtu evrovizija.rs.

Kako se dodaje na ovom sajtu, tada je način glasanja bio drugačiji.

„Sastav žirija svake zemlje učesnice ponovo je brojao 10 članova. Svaki član žirija je raspoređivao 3 poena za tri pesme za koje je mislio da su najbolje. Sabiranjem se došlo do prvih troje sa najviše poena, pa se tim pesmama u zvaničnom programu dodeljivalo 1, 3 i 5 poena. Ako je jedna pesma od žirija dobila sve poene ona je dobijala svih 9 poena, a ako su odabrane samo dve pesme, jedna je dobijala 6, a druga 3 poena“, objašnjeno je na evrovizija.rs.

Uz pomoć ovakvog sistema vrlo ubedljivu pobedu odnela je Italija. Šesnaestogodišnja pobednica festivala Sanremo, Điljola Činkveti (Gigliola Cinquetti) pevala je pesmu Non ho l’eta i od 15 zemalja sakupila fantastičnih 49 poena.

Sabahudin Kurt koji je tada nastupao u ime Jugoslavije preminuo je 2018. godine u 83. godini.

Baha, kako su ga zvali, bio je prvi pevač iz Bosne i Hercegovine koji je predstavljao Jugoslaviju na Evroviziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari