Exit 2023: Ko je ko na ovogodišnjem festivalu, i šta ne sme da se propusti 1Foto: EXIT Photo Team

Početak jula meseca je već više od 20 godina rezervisan za veliku žurku na otvorenom zvanu – Exit festival.

U prethodnim godinama, festival se menjao, rastao, oduševljavao mnoge, ali i razočaravao one kojima se izbor izvođača nije dopadao. Ipak, čak i ako nisu voleli, pojavljivalu se makar na jedno veče, jer u četiri dana raznih žanrova, eklektike i pozitivnog ludila, sigurno možete da izaberete makar jedan koncert ii DJ nastup. A za nekog naravno predstoji četiri dana uživanja.

Tvrde gitare, pop hitovi, underground tribalni ritmovi ali i radijski hitovi za one od 7 do 77, sve to a i još po nešto će i ove godine biti da se probere na svim tim većim i manjim binama na Petrovaradinu.

Prvog dana festivala nas očekuje i nastup o kom se najviše priča. „The Prodigy“ stiže ponovo, ali ovog puta prvi put nakog smrti omiljenog nam Kit Flinta, koji je preminuo 2019. godine. Odnos ovog benda i Srbije je vrlo dobro poznat, s obzirom da su se prvi put pojavili na našim scenama davne 1995. u vreme kad gotovo i da nije bilo stranih koncerata kod nas. Od tad, pa sve do danas, nastala je neraskidiva veza sa našom publikom, a ostaje da vidimo kako danas zvuče svi oni njihovi veliki hitovi.

Fanovi gitarske muzike uživaće u jednom od najaktuelnijih gitarskih bendova današnjice – „Viagra Boys“, ali prvog dana za pobornike ovakvog zvuka, sviraće i “Ignite”, “Ploho”, kao i domaći “Šajzerbiterlemon”,

Kultna Dance Arena biće u znaku žena, i nastupiče Nina Kravic, Ameli Lens, Indira Paganoto i mnoge druge DJ-ice i producentkinje.

Drugog dana najveća zvezda festivala je svakako dubstep velikan Skrileks. Ovaj čovek je novim duplim albumom iz ove godine uspeo da redefiniše svoj zvuk. Možda bi jeftino bilo reći očekujte neočekivano, ali kod ovog tipa je to svakodnevica, jer samo on zna šta je spremio za petak 7. jul. Pored njega na glavnoj bini festivala, po prvi put srpkoj publici predstavuće se i simfo metal bend „Epica“.

Dance arenom protutnjaće velikani poput Erik Prajdza, i Kamelfata, dok će Fusion biti u bojama modernog repa i r‘n‘b domaćeg zvuka, s obzirom da nas čekaju Crni Cerak, Kendi, Dina Jašari i Zoe Kida.

Trećeg dana, u subotu, 8. jula, Exit nastavlja zvezdani niz nastupa najpopularnijih DJ-eva sveta na Glavnoj bini. Ove godine predstaviće nam se Aleso. Pored njega tu će biti bend Sofi Tukker, koji fanovi serije “Mladi Papa”, vrlo dobro znaju. Na glavnoj bini nas čeka i siloviti udar žena iz domaćeg hip hop sveta. Tu će biti Mimi Mercedes, Sajsi i Senidah.

Hot Since 82 je jedna od najvećih zvezda svetske elktronske scene, pa je i normalno da predvodi Dance arenu u subotu, dok je line up za Fusion binu dovoljno jak, da morate nigide da idete cele večeri, već da ostanete tu i uživate uz muziku koju sviraju – Porto Morto, Nikola Vranjković, Bojana Vunturišević i Hiljson Mendela.

Poslednji dan, 9. jul, predstavlja zatvaranje festivala, ali i slavlje 50. rođendana hip hop muzike, a glavni na bini biće legendarni Wu Tang Klan. Ekipa od devet najlegendardnijih MC-ijeva je spremna da privede i ovo izdanje festviala kraju, uz neke od najvećih pesama u istoriji žanra koji izvide. Uz njih će tu biti i druge legende, Onyx, kao i legende domaćeg i reginalnog hip hop zvuka.

Na Fusion bini, prava poslastica biće jedan od najaktuelnijih post pank bendova današnjice, Dry Cleaning. Na istoj bini nas očekuju i nastupi ska veterana, The Toasters.

Na Dance areni nas prvo čekaju live natupi tehno kolektiva “Mind Against” ali i Ben Bohmera, da bi se sve zavšrilo višesatnim nastupom berlinske ekipe “Keinemusik”, koji će nakon što završe nastup na Areni, nastaviti da puštaju na zvaničnom afteru festivala, za one koji baš ne žele da se sve završi, već će partijati i ponedeljkom ujutru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari