Posle pet velikih uspeha, u briselskom Pale de Bozar će se po šesti put održati Balkan Trafik – Festival balkanske muzike. Na njemu će od 12. do 15. aprila učestvovati preko dve stotine umetnika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bosne, Grčke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Turske… Na programu su muzika, igra, radionice, filmovi i degustacija kulinarskih specijaliteta i vina sa Balkana.


Organizatori iz briselske asocijacije 1001 valises (1001 kofer) kažu da je ovo jedinstven festival u Evropi sa ovakvim programom, a da im je cilj da povežu ljude, razmene činjenice o istoriji, tradiciji i kulturi ovog dela Evrope. To je interkulturalni festival, koji se zasniva na razmeni i razumevanju.

Ove godine, festival se održava u okviru tri „kafea“, koji će predstaviti različite vrste muzike: Rembetiko Kafe iz Grčke, Sevdah kafanu iz Bosne i Kabare Manuš sa ciganskom muzikom iz Belgije. U svakom od ovih kafea će moći isto tako da se degustiraju balkanski specijaliteti i vina, a među gostima se nalaze: Aka Mun, koji će predstaviti svoj novi projekat u saradnji sa Manolisom Paposom koji svira buzuki. Čuveni mađarski violinista Ča Limberger, već ustaljeni učesnik Balkan Trafika, ove godine nastupa sa Fapijem Lafertinom, gitaristom čiji je stil nalik stilu Đanga Renarta.

Veliku pažnju privlači i koncert Benda of Džipsiz, nastalog mešavinom članova grupe Taraf of Hajduks iz Rumunije i orkestra Kočani iz Makedonije. Ivo Papasov, bugarski klarinetista, koji se smatra Majls Dejvisom ciganske muzike, proslaviće na festivalu svoj šezdeseti rođendan uz mnoštvo muzičara pozvanih za tu priliku. Grupa Džeriko, vrlo popularna na celoj teritoriji bivše Jugoslavije, kombinuje rok, elektro i tradicionalnu muziku. Trubači iz Guče sa orkestrom Dejana Lazarevića će ovaj put učestvovati u pravom muzičkom duelu sa drugim bendovima. Jevrejsku muziku zastupa Amsterdam Klecmer Bend. Ova muzika se pre više vekova razvila iz svetovne muzike u istočnoj i srednjoj Evropi.

Kao i svake godine, festival se otvara i zatvara filmovima. Ove godine, grčki film „Alps“, uz prisustvo reditelja Jorgosa Lantimosa, otvoriće Balkan trafik. Biće prikazan i dokumentarni film „Sinema Komunisto“ u režiji Mile Turajić. Na kraju festivala publika će moći da vidi prvi film Emira Kusturice „Sjećaš li se Doli Bel“, koji do sada nikada nije viđen u Belgiji.

Osnovna ideja ovog Festivala je upoznavanje posetilaca s kulturnim nasleđem Balkana, nedovoljno poznatim u Zapadnoj Evropi. Međutim, Balkan Trafik je otvorio jednu potpuno novu dimenziju u poimanju ovog dela Evrope, a veliki broj posetilaca, koji se utrostručio na poslednjem festivalu pokazao je koliko je ova ideja bila dobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari