Anatomija padaFoto: Christoph Soeder / AFP / Profimedia

Sudska drama Anatomija pada francuske rediteljke Žistin Trije osvojila je nagradu za najbolji evropski film godine, saopštila je Evropska filmska akademija na svečanosti u Berlinu u subotu.

Film Anatomija pada govori o uspešnoj spisateljici, koju igra Sandra Huler, koja pokušava da dokaže svoju nevinost nakon što je optužena za ubistvo svog muža, piše Index.hr.

Anatomija pada je ranije osvojila najbolji scenario kao i najbolju montažu. Triet je dobio nagradu za najbolju režiju, a Huler za najbolju glumicu 2023. godine.

Danski glumac Mads Mikelsen proglašen je za najboljeg glumca za svoju ulogu u filmu Obećana zemlja (Bastarden), a nagradu je primio putem videa.

Nemački glumac Kristijan Fridel, koji je igrao komandanta Aušvica Rudolfa Hesa u Zoni interesovanja, bio je među nominovanim u ovoj kategoriji.

Predložen je i hrvatski režiser

Hrvatske posmatrače najviše je zanimao ishod kategorije European Discoveri, u kojoj se nagrađuju debitantski filmovi. Jedan od nominovanih bio je hrvatski režiser Juraj Lerotić i njegov film Sigurno mesto.

Lerotić na kraju nije nagrađen. Nagrada je pripala filmu koji je bio i najveći favorit pod nazivom Kako se seksati sa Britankom Moli Mening Voker.

Jedna od najprestižnijih nagrada u industriji

Akademija je takođe nagradila britansku glumicu Vanesu Redgrejv nagradom za životno delo. Mađarski filmski reditelj Bela Tar (Satantango) dobio je počasnu nagradu predsednika Akademije i Upravnog odbora.

Španska rediteljka Isabel Coiket, koja je režirala film Tajni život reči, ljubavnu priču između Bosanke i Amerikanca, nagrađena je za doprinos svetskoj kinematografiji.

Evropske filmske nagrade smatraju se jednom od najprestižnijih nagrada u industriji. Oko 4.600 članova Evropske filmske akademije glasalo je za pobednike u brojnim kategorijama, poput Oskara u SAD.

Evropske filmske nagrade se obično održavaju naizmenično u Berlinu i drugim evropskim gradovima. Prošle godine nagradu za najbolji film dobio je satirični Trougao tuge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari