Filmski vodič od 10. do 17. januara 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

10. januar – Petar Pan i magična knjiga Nedođije

U Sremskoj Mitrovici u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ biće prikazana sinhronizovana projekcija Petar Pan i magična knjiga Nedođije u četvrtak u 16 časova. Tim povodom mališani će biti u prilici da pogledaju avanturu Petra Pana koji uz pomoć Zvončice, Vendi, Majkla, Džona i Izgubljenih dečaka pokušati da ispuni proročanstvo Magične knjige Nedođije

10. januar – Nana

Radionica Sakurabana u Domu omladine Beograda od 18 časova prikazivaće film „Nana“ iz 2005. snimljen prema popularnoj mangi autorke Ai Jazava. Organizatori su istakli da je manga je nastala 2000. godine i bavi se životima dveju potpuno različitih devojaka kojima je zajedničko jedino ime, Nana.

Filmski vodič od 10. do 17. januara 2Sreću se na putu za Tokio, gde odlaze iz potpuno drugačijih razloga. Nana Komacu se uputila u Tokio da bi mogla da živi sa dečkom i da bi započela glamurozni život u velikom gradu kakav je oduvek želela, a Nana Osaki, popularna pevačica rok grupe koja je stekla veliku popularnost u njenom rodnom gradu, pokušava da se probije na scenu tokijskih rok zvezda. Radnja se najviše bavi njihovim prijateljstvom i preprekama koje sreću u svojim ljubavnim životima i karijerama, u potrazi za srećom i slavom.

Priča je imala velikog uticaja na popularnu kulturu Japana, pre svega na modnom i muzičkom planu. Zbog Nane Osaki i njenog fiktivnog benda su mnoge prave muzičke grupe insprisane da snime pesme, koje su zatim korišćene u anime ostvarenjima i Nana filmovima. Organizatori su najavili da se ove nedelje prikazuje prvi deo iz 2005, a sledeće nastavak iz 2006. godine.

10. januar – Exit through the gift shop

U četvrtak od 19h u okviru izložbe „Street Art Belgrade“ Božidarac i „Beogradski grafiti“ organizuju besplatnu projekciju dokumentarnog filma „Exit through the gift shop“, ističu organizatori.

Filmski vodič od 10. do 17. januara 3Oni su objasnili da dokumentarac prati ekscentričnog Francuza koji je kao amaterski filmski reditelj pokušao da pronađe i sprijatelji se sa Banksijem. U toj interakciji dolazi do preokreta i reditelj je postao „glavni glumac“ dokumentarca o uličnoj umetnosti. Film sadrži snimke svetski poznatih uličnih umetnika: Banksy, Shephard Fairey, Space Invader…

Organizatori su na projekciju pozvali „malo ranije“ kako bi gledaoci pogledali „Street Art Belgrade“ koja je u toku i koja će trajati do 14. januara.

10-13. januara – Redovni ciklus Velikani svetskog filma posvećen Stivu Mekvinu

Filmski vodič od 10. do 17. januara 4Jugoslovenska kinoteka Redovni ciklus Velikani svetskog filma ovog meseca posvećen je glumcu Stivu Mekvinu. Izbor iz njegovog opusa od 9. do 13. januara hronološki prati karijeru američke zvezde čiji je imidž buntovnika i kul tipa osvajao i ljubitelje akcionih filmova i ženski deo publike, saopštili su organizatori.

Tim povodom, u četvrtak, u 17.30 časova, biće prikazan film „Ljubav sa nepoznatim“, a kasnije istog dana, u 20.30 „Sinsinati kid“

Petak, 11. januara u 17.30 časova, puštaće se film „Afera Tomas Kraun“, a u 20 časova film „Bullitt“.

U subotu u 17.30 „Le Mans“, a potom u 20 časova, film „The Getaway“.

U nedelju, 13. januara u 17.30, biće prikazan film „Papillon“, a u 20 časova „The Towering Inferno“.

14. januar – The Grand Budapest Hotel

Filmski vodič od 10. do 17. januara 5Svaki ponedeljak možeš provesti u Klubu ljubitelja igara i fantastike d20, kao gost ili gošća filmskih večeri koje pokreće KOMPAS, naglasili su organizatori i pozvali na projekciju filma „The Grand Budapest Hotel“ koja počinje u 20 časova.

Organizatori su naveli i kratak opis filma u kome se navodi da između dva Svetska rata, u izmišljenoj Republici Zubrovka, upravnik prestižnog hotela Grand Budapest pokušava da dokaže svoju nevinost nakon što je optužen za ubistvo dugogodišnje prijateljice.

15. januar – Cartoon Network 2000s

Projekcija na zidu: Cartoon Network (2000 – 2010) odviće se u utorak u 18 časova u Bifeu Ventil.

Filmski vodič od 10. do 17. januara 6Organizatori su saopštili da će se prikazivati miks najdražih crtaća sa CN, ali onih koji su nastali u prvoj deceniji novog milenijuma. Kao neke od planiranih projekcija naveli su crtane filmove The Grim Adventures of Billy & Mandy, Codename: Kids Next Door, Regular Show, Time Squad, Adventure Time, Foster’s Home for Imaginary Friends, The Marvelous Misadventures of Flapjack,…

16. januar – Petrijin venac

Filmski vodič od 10. do 17. januara 7Kultno ostvarenje Srđana Karanovića iz 1980. godine „Petrijin venac“, biće prikazano u Velikoj sali Centra za kulturu Lazarevac, u 20 časova, istakli su organizatori projekcije. Oni su ukazali na to da je film snimljen po istoimenoj knjizi Dragoslava Mihailovića, i ostao zapamćen po interpretaciji Mirjane Karanović kojoj je uloga Petrije debitantska.

Prikaz posleratnog perioda u malom rudarskom mestu u Srbiji verodostojno su predstavili velikani srpske filmske scene među kojim su Pavle Vujisić, Branko Cvejić, Marko Nikolić, Dragan Maksimović, Miloš Žutić, Olivera Marković, Ljiljana Krstić, Veljko Mandić, Radmila Živković i drugi.

16. januar – 3D Ralf, Petar Pan & 3D Akvamen

U Bioskopu KC Mladost Futog 16. januar biće prikazana tri dečija filma, u 16 časova „Ralf rastura internet: Razbijač Ralf 2“, potom  u 18 časova „Petar Pan i magična knjiga nedođije“, i u 20 časova „Akvamen“ 3D.

U filmu “Ralf rastura internet”, negativac iz video-igrice, Ralf i njegova najbolja drugarica, Venelopa fon Gric, napuštaju udobnost svog sveta, u pokušaju da spasu njenu igricu, Šećernu groznicu. Njihova potraga uvodi ih u nepregledan, očaravajući i uzbudljivi svet interneta, gde će, kako bi se lakše kretali kroz mrežu, morati da se oslone na njegove stanovnike.

Filmski vodič od 10. do 17. januara 8

Junakinje virtuelnog sveta su Jes, glavni algoritam i srce i duša vodećeg sajta “BuzzzTube” i Šenk, žestoki vozač iz auto-igrice, mesta koje je Venelopa tako iskreno zavolela, pa se Ralf plaši da može izgubiti jedinog prijatelja koga je ikada imao.

O filmu Petar Pan istaknuto je da jer čarobna zemlja Nedođija je u velikoj opasnosti, jer je Kapetan Kuka rešio da pronađe Magičnu knjigu i oslobodi čudovišta kako bi jednom zauvek uništio Petra Pana. Da li će Petar uz pomoć Zvončice, Vendi, Majkla, Džona i Izgubljenih dečaka uspeti da ispuni proročanstvo Magične knjige Nedođije? Da li će verni drugari uspeti da spasu Nedođiju i London? Pogledajte novu avanturu najomiljenijeg večnog dečaka u potrazi za Magičnom knjigom Nedođije.

Dok „Akvamen“,otkriva priču u kojoj mladi Artur Kari saznaje da je naslednik trona podvodnog kraljevstva Atlantide u koje se mora vratiti i spasiti svoj narod. Uz Džejsona Momou u ulozi kralja mora, u filmu se pojavljuje još veliki broj fantastičnih glumaca.

Orma (Ocean Master) glumi Patrik Vilson, Amber Hard glumi kraljicu mora Meru, a Vilijan Defo je Akvamenov saveznik, Vulko. Dobitnica nagrade Oskar® Nikol Kidman glumi kraljicu Atlanu, dok je Temuera Morison preuzeo ulogu Akvamenovog oca.

16. i 17. januar – Taksi Bluz

Svečana premijera filma „Taksi bluz“ reditelja Miroslava Stamatova, održaće  16. januara u 20 časova u Sava Centru. Film će iste večeri biti premijerno prikazan i u bioskopu Cineplexx Ušće u terminu od 21 sat, dok će sutra dan, 17. januara biti prikazan u Centru za kulturu i turizam Mladenovac u 20 časova.

Filmski vodič od 10. do 17. januara 9Ova uzbudljiva, romantična komedija istovremeno je šarmantni „road movie“ u kojoj je glavni junak priče Marko (Andrija Milošević), simpatični, propali dramaturg koji godinama radi kao taksista – saopštili su organizatori i dodali da se njegove avanture prate tokom jedne urnebesne noći, kada se naizgled normalan radni dan na njegovom poslu pretvara u haos, jer se u taksi vozilo ušunja mali Damir koji je pobegao iz doma za nezbrinutu decu i koji je u potrazi za ocem. Njihova vožnja će se pretvoriti u gomilu suludih situacija u kojima će učestvovati mnoštvo likova koje će prodefilovati kroz taksi.

17. januar – Glass

Film Glass biće prikazan sledećeg četvrtka u Kombank dvorani. U opisu radnje ove drame – horora – misterije istaknuto je da M. Najt Šjamalan spaja priče svoja dva izvorna dela, filma Nesalomiv iz 2000. godine i filma Podeljen iz 2016, u jedan eksplozivni, potpuno novi triler – Glass.

Filmski vodič od 10. do 17. januara 10Iz filma Nesalomiv, Brus Vilis se vraća kao Dejvid Dan kao i Semjuel L. Džekson kao Elajdža Prajs, poznatiji po svom pseudonimu gospodin Glas. Njima se priključuju, iz filma Podeljen, Džejms Makavoj, reprizirajući svoju ulogu Kevina Vendela Kramba i sve mnogobrojne ličnosti sa kojima živi i Anja Tejlor-Džoj kao lik Kejsi Kuk, jedini zarobljenik koji je preživeo susret sa Zveri. Nadovezujući se na priču s kraja filma Podeljen, Glas pronalazi Dana u potrazi za Krambovom nadljudskom verzijom, Zveri, u seriji burnih susreta, dok Prajs prvobitno tajnovito prisutan prerasta u organizatora sukoba koji čuva tajne pogubne za obojicu, stoji u opisu radnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari