Filmski vodič od 12. do 18. aprila 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

12. april Tiho mesto

Film „Tiho mesto” za samo sedam dana prikazivanja u Americi pokazao je da se i danas mogu snimati dobri naslovi horor žanra. Publika u sve većem broju odlazi u bioskope, a neobična radnja naterala ih je da čak manje jedu kokice kako bi potpuno uživala u ovom strašnom ostvarenju. Naš svet zauzela su naizgled neranjiva stvorenja, koja, na najmanji mogući šum, odmah napadaju smrtonosnom silom. Sve se stoga odvija oko jednog bitnog pravila – kreći se pažljivo i nikada ne stvaraj nikakav zvuk, pa čak ni najmanji šum. Jedna je porodica uspela da preživi u tišini, pažljivo prigušujući svaki mogući zvuk u svakodnevnom životu.

Dužina trajanja filma: 95 min

Država/Godina: SAD/2018

Žanr: horor, triler

Uloge: John Krasinski, Emily Blunt, Noah Jupe, Millicent Simmonds

Režija: John Krasinski

13. aprilDvostruki ljubavnik

Novi film Fransoa Ozona od nedavno se prikazuje u pojedinim domaćim bioskopima. Kloe, osetljiva mlada žena sklona depresiji, počinje da odlazi na psihoterapiju i zaljubljuje se u svog psihoterapeuta Pola. Nekoliko meseci kasnije oni počinju da žive zajedno, ali Kloe uskoro otkriva da njen ljubavnik drži u tajnosti deo svoje ličnosti.

Filmski vodič od 12. do 18. aprila 2

Dužina trajanja filma: 107 min

Država/Godina: Francuska, Belgija/2017

Žanr: triler, drama

Uloge: Marine Vacth, Jérémie Renier, Jacqueline Bisset

Režija: François Ozon

14. april Svanova ljubav

Filmski vodič od 12. do 18. aprila 3U Jugoslovenskoj kinoteci od 12. do 17. aprila prikazuje se program “Filmsko nasleđe: Srbija, Nemačka, Francuska”, koji otvaraju „Skupljači perja“ (1967) Aleksandra Saše Petrovića. Slede koprodukcioni filmovi Francuske i Nemačke iz 70-ih i 80-ih godina među kojima je i „Svanova ljubav“ Folkera Šlendorfa. Film je nastao po jednom od romana Marsela Prusta iz čuvene sage “U potrazi za izgubljenim vremenom”. Šarl Svan je plejboj i dendi, čovek istančanog ukusa i ljubitelj umetnosti koji se fatalno zaljubljuje u Odetu de Kresi, „ženu na lošem glasu“, uz to prostu, zlu i glupu. Za Svana, ljubav je neodvojiva od ljubomore i strepnje. Da li će uspeti da održi idealizovanu sliku o Odeti, i hoće li ta zanesenost sačuvati njihovu ljubav od propasti?

Dužina trajanja filma: 90 min

Država/Godina: Nemačka, Francuska/1984

Žanr: drama

Uloge: Jeremy Irons, Alain Delon

Režija: Volker Schlöndorff

15. aprilO bubicama i herojima

Filmski vodič od 12. do 18. aprila 4U svetu punom straha, gde ljubav polako izmiče i postaje nešto nedostižno, srećemo nesrećne ljude, kao što su Raša i njegov zahtevni, bolesni otac. Raša postaje čuvar starog hotela, gde se susreće sa čudnim karakterima, podjednako nesrećnim kao što je i on. U međuvremenu, u svetu ispod nas, bubice prolaze kroz sličnu borbu za ljubav. Ovo neobično ostvarenje domaće kinematografije, nakon premijere na Festu, stiglo je i na bioskopske repertoare.

Dužina trajanja filma: 90 min

Država/Godina: Srbija/2018

Žanr: drama

Uloge: Bojan Dimitrijević, Slobodan ‘Boda’ Ninković, Zoran Cvijanović

Režija: Petar Pašić

16. april Seobe

Filmski vodič od 12. do 18. aprila 5Program “Filmsko nasleđe: Srbija, Nemačka, Francuska” nastavlja se od 16. do 18. aprila u Muzeju kinoteke. Na programu će biti i jugoslovensko-francuska koprodukcija „Seobe“ Aleksandra Saše Petrovića. Zasnovan na romanu Miloša Crnjanskog, film prati Srbe u Habzburškoj monarhiji.

Priča govori o sudbini srpskog oficira Vuka Isakoviča, njegove žene i njegovog puka tokom vojnog pohoda 1744. godine, ali i o opštoj tragediji nepripadanja, o lutanju, potrazi za smislom i snovima o utočištu.

Dužina trajanja filma: 120 min

Država/Godina: Jugoslavija, Francuska/1989

Žanr: drama, istorijski

Uloge: Isabelle Huppert, Richarд Berry, Dragan Nikolić

Režija: Aleksandar Saša Petrović

17. april Pravo mesto

Filmski vodič od 12. do 18. aprila 6Novi film italijanskog reditelja Paola Đenoveza, poznatog po ostvarenju “Savršeni stranci”, prati sudbine naizgled slučajno okupljene grupe stranaca, koji su svi u kontaktu sa misterioznom osobom za koju veruju da poseduje moć da im ostvari bilo koju želju. Zauzvrat, oni moraju da izvrše zadatke koje im ta osoba dodeli.

Dužina trajanja filma: 105 min

Država/Godina: Italija/2017

Žanr: drama, komedija

Uloge: Valerio Mastandrea, Marco Giallini, Alessandro Borghi, Silvio Muccino, Alba Rohrwacher, Vittoria Puccini, Sabrina Ferilli, Silvia D’Amico, Rocco Papaleo, Giulia Lazzarini, Vinicio Marchioni

Režija: Paolo Genovese

18. april Rampage

Filmski vodič od 12. do 18. aprila 7Dejvis Okoje deli neizbrisivu vezu s Džordžom, izvanredno inteligentnom gorilom koja je bila u njegovoj zaštiti od kada se rodio. Ali, genetski eksperiment koji je krenuo po zlu pretvorio je ovog nežnog majmuna u besnog monstruma. a novonastala čudovišta počela su da uništavaju celu severnu Ameriku i sve što im se našlo na putu. Okoje se tada udružuje s genetskim inženjerom kako bi osmislio i osigurao protivotrov. Borba ne počinje samo za zaustavljanje globalne katastrofe, već i za spašavanje stvorenja koje je nekada bilo njegov prijatelj.

Dužina trajanja filma: 107 min

Država/Godina: SAD/2018

Žanr: akcija, avantura

Uloge: Dwayne Johnson, Naomie Harris, Malin Åkerman, Jake Lacy

Režija: Brad Peyton

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari