Filmski vodič od 31. januara do 6. februara 1Foto: Screenshot Youtube/GardenSceneEvenings

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

31. januar – Sweet Movie

U čast jednog od najznačajnih predstavnika crnog talasa, Dušana Makavejeva, u umetničkoj galeriji  „dom b-612“ iz Novog Sadu, biće prikazan film Sweet Movie, sa početkom u 19 časova – istaknuto je u najavi događaja i u vezi radnje filma saopšteno da je nastao 1974. nakon rediteljevog odlazka is SFRJ kada su njegovi filmovi uveliko izazivali kontroverze i bili predmet cenzure, što je sudbina koja je zadesila i Sweet Movie.

31. januar – Kratki filmovi o zauzimanju fabrika i razgovor o samoupravljanju

Filmski vodič od 31. januara do 6. februara 2
Foto: Screenshot Facebook/Radnički muzej Trudbenik

– U Radničkom muzeju Trudbenik, danas u 19 časova, biće prikazani kratki filmovi o zauzimanju fabrika i razgovor o samoupravljanju – istaknuto je u najavi događaja i saopšteno da će nakon projekcije nekoliko kratkih filmova o radničkom zauzimanju fabrika u Grčkoj, Venecueli i Argentini biti održan razgovor o iskustvima radnika iz ovih zemalja, o pokretu za okupaciju fabrika, o radničkim kooperativama, ekonomskoj i industrijskoj demokratiji i samoupravljanju.

„Posebno ćemo se osvrnuti na iskustvo samoupravljanja koje je postojalo u SFRJ i diskutovaćemo o tome koliko je moguće naučiti iz istorije samoupravnog socijalizma na ovim prostorima“.

31. januar – Ubistvo u Orijent ekspresu

Film Ubistvo u Orijent ekspresu biće prikazan danas u 20 časova, u Zoom Art Cafe-u.

– Svakog četvrtka Zoom Art Cafe se pretvara u bioskop i na velikom platnu prikazujemo umetničke i dokumentarni filmove koje volimo – istakli su organizatori događaja i dodali da ovog četvrtka  „gledamo klasični film Ubistvo u Orijent ekspresu iz 1974. godine“.

Od 1. do 3. februara – Filmovi Dušana Makavejeva

Filmski vodič od 31. januara do 6. februara 3
Dušan Makavejev
Foto: Stanislav Milojković

– U čast legendarnog reditelja, Dušana Makavejeva, Ustanova kulture Stari grad prikazaće tri filma u 20 časova i to, u petak- Čovek nije tica, u subotu Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT i u nedelju Nevinost bez zaštite – istakli su organizatori u najavi događaja i dodali da je Dušan Makavejev bio režiser, scenarista i glavni protagonista jugoslovenskog crnog talasa. Njegovi filmovi obiluju asocijacijama i metaforama i duboko su ukorenjeni u bolna i dramatična iskustva posleratne obnove i izgradnje. U njima Makavejev se borio za slobodu pojedinca i protiv apsurda.

Od 1. do 3. februara – Hajrudin Krvavac – kratki dokumentarni filmovi na Dok-u

Retrospektiva kratkih dokumentarnih filmova reditelja Hajrudina Šibe Krvavca biće održana  za vikend,u Kombank Dvorani u okviru dokumentarnog filmskog festivala DOK #1. Tom prilikom biće prikazane projekcije više Krvavc kratkih dokumentarnih filmova sa početkom u 19 časova.

2. februar – Ko se boji vuka još 2

Filmski vodič od 31. januara do 6. februara 4
Foto: Screenshot YouTube/Cineplexx MNE

Premijera animirane avanture Ko se boji vuka još 2 održaće se u suboru u 14 časova u bioskopu Kombank Dvorana. Organizatori su u najavi odvog događaja istakli da se prvog februarskog vikenda održava tradiconalni Porodični vikend u bioskopu Kombank Dvorana.

– Od 11 do 17 časova školarci, ali i oni najmlađi moći će sa svojim roditeljima da uživaju u nezaboravnoj filmskoj zabavi uz najnovije naslove iz sveta animacije, ali i različitim kreativni radionicama u u holu Dvorane – istakli su organizatori događaja.

4, 5, i 6. – februar – Ciklus filmova Kšištofa Kješlovskog – Tri boje

Filmski vodič od 31. januara do 6. februara 5
Foto: Screenshot YouTube/Danios12345

Film Tri boje: Plavo biće prikazan u ponedeljak, u 20 časova, sutradan film Tri bolje: Belo biće prikazan isto u 20 časova, kao i film Tri boje: Crveno sutradan u isto vreme, u Art bioskopu CK13 iz Novog Sada.

– Art bioskop CK13 vas poziva na ciklus filmova posvećen jednom od najuticajnijih savremenih poljskih režisera i scenarista – Kšištofu Kješlovskom i njegovom poslednjem i najpoznatijem delu – trilogiji „Tri boje: Plavo, Belo, Crveno“ – istakli su organizatori događaja i dodali da su filmovi nazvani po bojama francuske zastave, a sama trilogija se bavi temama slobode, jednakosti i bratstva (fr. liberté, egalité, fraternité) kao i pitanjima o egzistenciji pojedinca. „Ova remek-dela Kješlovskog će biti upamćena po sjajnoj muzici, uverljivoj glumi, briljantnoj kameri, složenom scenariju, ali i po dubokim emocijama, mračnom humoru, simbolici i neopisivoj povezanosti“.

5. februar – Moderna vremena

Film „Moderna vremena“ biće prikazan u Poletu u 20 časova, a tim povodom su organizatori istakli da je kultni film  Čarlija Čaplina premijerno je prikazan u Njujorku 5. februara 1936. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari