Gde budućnost počinje? 1

Udruženje likovnih umetnika Srbije ULUS predstavlja dve velike izložbe – „Prolećnu “ pod naslovom „Gde budućnost počinje?“ u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić…

… i virtuelno izdanje Četvrtog međunarodnog trijenala grafike na platformi https://ulus.rs/blog/cetvrto-medjunarodno-trijenale-grafike-ulus/.

Prolećnu izložbu su, ovaj put, zajedno oblikovali Umetnički savet ULUS i kustoskinja Mirjana Dragosavljević čiji je zadatak bio da uvidom u aktuelnu umetničku produkciju posredstvom javnog konkursa (80 odsto izlagača) i po pozivu (20 odsto izlagača) problemski koncipira i prikaže neke od dominantnih paradigmi i linija razvoja na polju savremene umetnosti u zemlji. Selekcijom radova formirala se kompleksna i višeslojna izložba u čijem je središtu pitanje koje nas ovih nekoliko meseci veoma intenzivno zaokuplja, više nego inače, jer neizvesnost još više zastrašuje u svetlu najave novih talasa pandemije, recesije neviđenih razmera i sve veće prekarnosti i fragilnosti ljudskog života. Tako se pitanje „Gde budućnost počinje?“ samo nametnulo kao tema – poručili su iz ULUS-a.

Ujedno, kako navode, ova izložba je i poziv da se podsetimo i da osvestimo u kojoj meri su različiti oblici nasilja normalizovani, dominantni i koliko nas višestruko ugrožavaju.

– S obzirom na to da je umetnički rad društveni rad, između ostalog zato što umetnost ima široke mogućnosti i alate za beleženje, kontemplaciju, artikulaciju, reflektovanje… , umetnici kao društveni delatnici imaju odgovornost da ne žmure na postojeće probleme, već da odgovore na ovaj poziv i da nam otvore pogled u nove horizonte potencijalno bolje budućnosti. – poručuju iz ULUS-a. Na konkursu za Prolećnu izložbu se prijavilo 174 umetnika a selektovni su radovi 57 izlagača, od čega je njih 11 izabrano po pozivu. dok je nekoliko izlagača zbog tehničkih problema sa novonastalom situacijom otkazalo učešće. Otvaranje Prolećne izložbe počeće ove subote od 19 sati performansom „Orijentacija u sto revolucija“, umetnika Siniše Ilića i Bojana Đorđeva koji će izvesti Đorđe Galić i Milana Matejić), uslediće popunjavanje ankete „Kako žive umetnice?“ – umetnica Ksenije Đurović i Ane Vuković, dok će muzički set izvesti Ivan Bon (Mistake Mistake). Tokom trajanja izložbe, 12. juna od 18 sati, umetnik Vladimir Bjelačić izvešće predavački performans „Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama“ a za 21. jun od 13 sati biće organizovano stručno vođenje kroz postavku. Proglašenje nagrade Prolećne izložbe i promocija kataloga zakazani su za 26. jun od 18 sati a u završnici biće organizovano javno čitanje „Drame o kraju sveta“, umetnice Olge Dimitrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari