PersonaFoto: Svensk Filmindustri / AFP / Profimedia

 

Filmski festival u Geteborgu najavio je jednu provokativnu projekciju u vidu filma Ingmara Bergmana Persona koju je restaurirala veštačka inteligencija.

Švedski festival udružio se sa kompanijama SF Studios, Gothenburg Film Studios i Fondacijom Ingmara Bergmana kako bi doneo verziju čuvenog filma Persona koju je izmenila veštačka inteligencija (AI).

U toj verziji, koju je festival opisao kao „filmski eksperiment“ i nazvao ga Druga persona, lice Liv Ulman će digitalno zameniti lice Alme Pejsti.

Kada bude završena, ova verzija filma biće prikazana ekskluzivno na ovom festivalu naredne godine i nikad više.

Projekciji će prisustvovati Liv Ulman i Alma Pejsti, a ona će biti propraćena diskusijom na temu glume i novih tehnologija.

„Diskusija je o glumi, maskama i autentičnosti, što je film Persona učinilo klasikom koji je brzo reaktiviran pomoću tehnoloških napredaka. Ništa manje važno, štrajk u Holivudu načeo je važnu debatu o mogućnostima produkcije i pretnji industriji u vidu AI-ja“, rekao je Jonas Holmberg, odlazeći umetnički direktor festivala.

„Želimo da dodamo umetničku i egzistencijalnu dimenziju ovom razgovoru i želimo da interagujemo sa Bergmanovim neponovljivim filmom. Druga persona će biti jedinstveno, uznemirujuće bioskopsko iskustvo koje navodi na razmišljanje.“

Ovaj film služiće kao centralni deo segmenta festivala pod nazivom Another Intelligence, zasnovanom na brzom napretku AI.

Izvor: Deadline

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari