Besedom Dušana Kovačevića u nedelju 10. oktobra u 20 sati u Pozorištu Timočke krajine u Zaječaru, počinje festival Dani Zorana Radmilovića. Prisutnima će se obratiti i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, a 19. izdanje otvoriće ministar ekonomije i regionalnog razvoja i potpredsednik vlade Mlađan Dinkić. Istoga dana od 19 sati na platou kod spomenika Zoranu Radmiloviću biće održan jedan pesnički čas, a nezvanično Festival počinje dan ranije jednom književnom večeri.

Predstava koja će biti izvedena na otvaranju – „Generalna proba samoubistva“ Zvezdara teatra, nije u konkurenciji za nagrade. Zvaničnu selekciju Festivala u izboru Branislava Lečića čine: „Žaba“ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, zatim „Događaj u stanu br. 2“ Šabačkog pozorišta, „Pokojnik“ Narodnog pozorišta iz Beograda, „Čekaonica“ Ateljea 212 i Kulturnog centra Pančevo, „Pazarni dan“ Ateljea 212 i „Karolina Nojber“ Pozorišta Timočke krajine.

Pored glavne festivalske selekcije, Lečić je na konferenciji za novinare održanoj juče u Ateljeu 212, pozorišnoj kući takođe obeležnoj likom i delom Zorana Radmilovića, istakao još dva važna segmenta Festivala. Ove godine prvi put je raspisan konkurs za savremeni dramski tekst i pobednik će biti saopšten na Festivalu, a sledeće godine njegov tekst biće izveden na ovoj manifestaciji. Takođe, priliku da se predstave dobiće studenti sa različitih akademija. Ovaj put biće to diplomici iz klase Ljiljane Blagojević sa Akademije scenskih umejtnosti u Bijeljini, a narednih godina na festivalu će se promovisati i po nekoliko visokih umetničkih škola. Od pratećih programa tu su i predstava za decu Pozorišta Timočke krajine „Sama u kući“, promocija knjige „Uspomenar“ Milana Cacija Mihailovića, prvo čitanje odlomaka „Skandalozne komedije“ Milivoja Mlađenovića, okrugli sto na temu decentralizacije kulture.

Žiri Festivala čine: Irfan Mensur, Biljana Vujović i Milivoje Mlađenović. Oni će odlučivati o najboljem glumcu festivala koji, pored novčanog iznosa, dobija i statuetu Zorana Radmilovića, a glumačka bravura svake večeri biće ovenčana Zoranovim brkom. Publika bira najbolju predstavu, a o nagradi „Krstomir Milovanović“ za najbolji vizuelni identitet predstave odlučuje poseban stručni žiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari